Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Ravnatelj HZMO-a za N1 objasnio kako do nacionalne naknade od 800 kuna

Vijesti

Ilustracija prikazuje Ivana Serdara, ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.  Logo HZMO-a i natpis

Ravnatelj HZMO-a za N1 objasnio kako do nacionalne naknade od 800 kuna

16.12.2020.

Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, gostovao je u Novom danu i govorio o zahtjevima za priznanje prava na nacionalnu naknadu od 800 kuna, koje je HZMO počeo zaprimati od 15. prosinca.

Podnositelji zahtjeva isplatu naknada mogu ostvariti od 1. siječnja, a rok za zaprimanje zahtjeva nema ograničenja, rekao je Serdar, dodavši da će od 1. siječnja naknadu primati oni koji su prije toga datuma podnijeli zahtjev, a onda i oni koji su zahtjev podnijeli nakon 1. siječnja.

Na novčanu pomoć imaju pravo hrvatski državljani stariji od 65 godina s prebivalištem u Hrvatskoj najmanje 20 godina, koji nisu stekli uvjete za starosnu mirovinu te uz važeće institute socijalne skrbi imaju prihod manji od 800 kuna po članu kućanstva.

Podatke o broju već zaprimljenih zahtjeva imat će oko 10 sati, rekao je Serdar, ali da je, prema trenutnim informacijama, preko sustava e-građanin zabilježeno pet prijava.

"Kao i dosad, zahtjev se može podnijeti osobno u područnim uredima HZMO-a, ovisno o prebivalištu podnositelja zahtjeva, poslati preporučeno poštom ili preko sustava e-građanin. Zahtjev je jednostavan, treba unijeti osnovni set podataka i priložiti račun otvoren u banci na koji žele da se ta naknada isplaćuje", rekao je Serdar.

"Svjesni smo o kakvoj se skupini građana radi, vjerujemo da što se podnošenja zahtjeva tiče neće biti problema za naše korisnike. Netko može zahtjev podnijeti umjesto njih, ali oni ga moraju vlastoručno potpisati", rekao je ravnatelj HZMO-a.

Sve informacije o podnošenju zahtjeva dostupne su na internetskoj stranici Zavoda te u područnim uredima HZMO-a i u centrima za socijalnu skrb.

"Podnositelji zahtjeva uglavnom žene starije dobi"

Upitan kako će se utvrđivati uvjet o 20 godina prebivanja u Hrvatskoj, Serdar je rekao da prebivalište mora biti decidirano 20 godina u neprekidnom trajanju, a da će se gledati od datuma podnošenja zahtjeva.

"Obzirom da se radi o socijalno osjetljivoj skupini, vodit ćemo računa o rokovima", rekao je Serdar.

Procjene su da bi u sljedećoj godini mogli imati nešto manje od 20 tisuća korisnika, odnosno oko 19.700 ljudi, a to se većinom odnosi na žene starije dobi, rekao je ravnatelj HZMO-a. "Mogli smo biti svjedoci kad smo gledali o kakvim se ljudima radi i u kakvim se uvjetima nalaze da im je doslovno potrebna svaka pomoć", rekao je.

Isplata će se vršiti isključivo putem tekućih računa u bankama, neće biti moguća isplata u gotovini ili dostava novca putem pošte, ali naknada ne ulazi u sustav ovrhe pa se s te strane korisnici ne trebaju bojati, objasnio je Serdar.

Izvor: N1 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi