Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Upravno vijeće HZMO-a donijelo odluke o usklađivanju mirovina

Mediji

Upravno vijeće HZMO-a donijelo odluke o usklađivanju mirovina

23.08.2021.

Aktualna vrijednost mirovine od 1. srpnja 2021. povećana za 2,46%


Na 7. sjednici, održanoj 23. kolovoza 2021., Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje donijelo je odluke o usklađivanju mirovina od 1. srpnja 2021., a na temelju dobivenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o indeksu potrošačkih cijena i nominalnom indeksu prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj za razdoblje I.-VI. 2021. u odnosu na razdoblje VII.-XII. 2020.
Budući da je aktualna vrijednost mirovine (AVM) od 1. siječnja 2021. iznosila 69,81 kn, a stopa povećanja AVM-a od 1. srpnja 2021. iznosi 2,46%, nova AVM iznosi 71,53 kn.
Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne brutoplaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne brutoplaće.
Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50%, što znači da se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (0,36%) i 70% stope promjene prosječne plaće (2,1%) tako da stopa usklađivanja od
1. srpnja 2021. iznosi 2,46%.
 
Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplaćuju se u rujnu (mirovina za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj 2021.
 
Također je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2021., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 71,53 kn te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2021., kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.638,24 kn.
 
Odluke Upravnog vijeća redovito se objavljuju na internetskim stranicama HZMO-a.
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi