„INFO DAN HZMO-a“ u Puli

Pula, 07.05.2010.
 
 
Slika šatora i zgrade Područne službe HZMO-a u Puli U četvrtak, 6. svibnja 2010., u tjednu obilježavanja grada Pule, održan je „INFO DAN HZMO-a“.
Pod sloganom „Mirovinsko među građanima“ Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Područna služba u Puli, zajedno s medijskim partnerom Radio Pulom, na Trgu Portarata u posebno označenom šatoru s više pultova, u vremenu od 10.00 do 16.00 sati predstavio je e-usluge Zavoda unutar „Korisničke stranice“ koja se nalazi na internetskoj stranici Zavoda www.mirovinsko.hr.
Predstavnici Zavoda su građanima Pule odmah izdavali i korisničko ime i lozinku potrebnu za pristup „Korisničkim stranicama“ kako bi te usluge ubuduće mogli koristiti preko interneta iz svoga doma. Tijekom akcije, u samo 4 sata više od 150 građana Pule zatražilo je i dobilo korisničko ime i lozinku što je povećalo broj korisnika e- usluga Zavoda na području Istarske županije gotovo za trećinu. Građani su također odmah mogli, primjerice, provjeriti je li ih poslodavac prijavio na mirovinsko osiguranje, pogledati prezentaciju e-usluga Zavoda, te dobiti letke i brošure, kao i odgovore na pitanja  u vezi s ostvarivanjem prava iz mirovinskog osiguranja. Ovu priliku, tijekom šetnje po Trgu Portarata za prekrasnog sunčanog dana iskoristilo je još 300-tinjak građana.
 
 (Gradonačelnik Pule Boris Miletić i predstojnik Područne službe HZMO u Puli Ivan Pletikos)
Akciju Zavoda došao je pozdraviti i gradonačelnik Pule Boris Miletić.
„Spustivši se ovih nekoliko stepenica iz zgrade Zavoda na trg, među građane, Zavod je napravio velik iskorak. Za ovakvu otvorenosti i pristupačnost zaslužio je sve pohvale i priznanje. Tako bi trebale postupiti i sve druge javne institucije“naglasio je.
Gradonačelnika Miletića, goste i prisutne građane Pule u ime domaćina, pozdravio je Ivan Pletikos, predstojnik Područne službe HZMO-a u Puli i glavni inicijator i organizator info dana HZMO-a, a u ime Mile Rukavine, ravnatelja Zavoda, i u svoje osobno ime gradonačelnika je pozdravila Ljiljana Marković, pomoćnica ravnatelja Sektora provedbe međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju.
Pletikos, Marković, Miletić i SpetićPletikos je naglasio da je Info dan HZMO-a u Puli, sam još jedan korak u otvaranju stručne službe Zavoda javnosti i izgradnji Zavoda kao moderne javne ustanove na najvišoj europskoj razini. Zavod ima za cilj pružati osiguranicima cjelovite i kvalitetne usluge u optimalnim rokovima, uz što manje troškova. Za ostvarivanje tog cilja koristimo suvremenu tehnologiju i informatizaciju, pazeći pritom na ažurnost i kvalitetu usluge koju pružamo i osiguranicima i umirovljenicima.
Ljiljana Marković se ujedno zahvalila u ime Zavoda građanima i Radiju Puli te izrazila zadovoljstvo što se u tjednu kada Grad slavi svoj dan i HZMO mogao uključiti i ponuditi građanima informacije koje možda nemaju i to na jedan manje službeni način.
 
Među prvim posjetiteljima „Info dana HZMO-a“ bili su Andrija Rebrović, odvjetnik u mirovini i Tulio Perssi, profesor u mirovini. „Drago nam je da ste priredili ovakav događaj,“ rekli su.
„Iako sam u mirovini“, naglasio je Andrija Rebrović, „pratim novosti s područja mirovinskog osiguranja, jer i dalje pomažem mlađim članovima svoje obitelji“.
Jedan od prvih građana koji je zatražio pin i lozinku bio je Salkan Avdić:“Zatražio sam pin i lozinku jer želim pratiti što je s mojim zahtjevom za invalidsku mirovinu“, rekao je. „Zahtjev sam podnio u ožujku i rekli su mi da će rješenje stići uskoro, krajem ovog tjedna“.
Blanka Kupres: je došla po pin i lozinku kako bi mogla pristupiti svojim podacima . „Korištenje e-usluga Zavoda ujedno će mi dobro doći u mom poslu, vođenju knjigovodstvenog servisa. Ovo je odlična akcija. Preporučit ću korisničke stranice Zavoda i svojim klijentima".
I Smilja Remetić je došla po korisnički ime i lozinku. „O akciji sam pročitala u Glasu Istre“, rekla je. „Imam godine za prijevremenu mirovinu i želim provjeriti podatke o stažu i plaći posebice zato što sam 23 godine radila u Merkantu, firmi koja je otišla u stečaj“.
 
 
e-usluge  na „Korisničkim stranicama“
Nakon pribavljanja odgovarajućeg korisničkog imena i lozinke, korisnik može

Interes građana za  dobivanjem korisničkog imena i lozinke nije jenjavao...- saznati u kojoj je fazi rješavanja zahtjev poslan Zavodu,
- pregledati podatke o prijavi-odjavi na mirovinsko osiguranje, te podatke o stažu i plaći
- uz uvid i provjeru osobnih podataka može obavijestiti Zavod o skorom odlasku u mirovinu radi prethodnog kompletiranje podataka, što će u konačnici skratiti vrijeme potrebno za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja 
-  poslati i zahtjev za besplatni informativni izračun mirovine kao i pregledati izračun već sutradan.
Online usluge

Postavite pitanje

infotelefoni

+385 1 45 95 011
+385 1 45 95 022
radnim danom
od 8 do 16 sati
Projekti HZMO

Osnovni
podaci

Mirovinsko osiguranje
za svibanj 2019.
(u lipnju 2019.)

U Zavodu je bilo:

1577987 Osiguranika - ukupno

1353843  Radnici kod pravnih osoba
115712  Radnici kod fizičkih osoba
64778  Obrtnici
19333  Poljoprivrednici
19496  Samostalne profesionalne djelatnosti
86

 
 Osiguranici zaposlenih kod međunarodnih organizacija u inozemstvu i hrvatski  državljani  zaposleni na teritoriju Republike Hrvatske kod poslodavaca sa sjedištem u inozemstvu
4739  Produženo osiguranje

Broj prijava i odjava
na dan 12.07.2019.
broj prijava   2 886
broj odjava  1 864


opširnije

1240673 Korisnika mirovina - ukupno


505272  Korisnici starosnih mirovina
29392 Korisnici starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika
82487 Korisnici starosne mirovine prevedene iz invalidske
197096  Korisnici prijevremene mirovine
292 Korisnici prijevremene starosne mirovine zbog stečaja poslodavca
188495  Korisnici invalidskih mirovina
237639  Korisnici obiteljskih mirovina

opširnije

670564 Korisnici mirovina - žene (54,05%)
570109 Korisnici mirovina - muškarci (45,95%)

1:1,27 je odnos broja korisnika mirovina i osiguranika

Prosječna starosna mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža prema ZOMO iznosi 3.707,19  kn, a njen udio u prosječnoj netoplaći u Republici Hrvatskoj za travanj 2019. (6.434 kn) iznosi 57,62 %.

31 godina je prosječan mirovinski staž za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO
71 godina je prosječna dob za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO

 

  • Prosječan mirovinski staž korisnika starosnih mirovina ZOMO koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 31 godina.
  • Prosječna starosna mirovina ZOMO korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 2.542,31 kn.
  • Prosječna dob korisnika  starosnih mirovina ZOMO koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 64 godine.


opširnije

3.373.000.000 kn iznosi procjena potrebnih sredstva za isplatu mirovina i mirovinskih primanja

Doplatak za djecu
za svibanj 2019.
(u lipnju 2019.)

U Zavodu je bilo 

148821 korisnika doplatka za djecu za  291723 djece.

Prosječna svota doplatka za djecu ( bez razlika za prethodne mjesece) iznosi 365,31 kn.

Prosječna svota doplatka za djecu ( uključene razlike za prethodne mjesece) iznosi 390,46 kn. ... arhiva