Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Otvoreni podaci

O HZMO-u

Otvoreni podaci


Tijela javne vlasti u Hrvatskoj, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“, broj 25/13, 85/15 i 69/22 ) objavljuju registre i baze podataka ili informacije o registrima i bazama podataka iz njihove nadležnosti i načinu pristupa.
Pravilnikom o vrstama i sadržaju dozvola kojima se utvrđuju uvjeti ponovne uporabe informacija ("Narodne novine", broj 67/17) definirano je da su informacije za ponovnu uporabu tijela javne vlasti dostupne korisnicima bez ograničenja i za slobodnu uporabu uz otvorenu dozvolu. Otvorena dozvola omogućava korisnicima slobodnu uporabu informacija, u komercijalnu ili nekomercijalnu svrhu koja uključuje umnožavanje (reproduciranje), distribuiranje, stavljanje na raspolaganje trećim stranama te izmjene, prilagođavanje i drugo, uz obavezno navođenje izvora informacije.
Otvorena dozvola ne ovlašćuje korisnika na takvu uporabu informacija koja bi upućivala na službenu podršku korisnika. Korisniku nije dozvoljeno koristiti podatke (npr. izrađivati proizvod odnosno aplikaciju temeljenu na otvorenim podacima) na način koji bi upućivao da je proizvod ili aplikaciju izradilo samo tijelo javne vlasti.
Otvoreni podaci objavljuju se u obliku koji je računalno čitljiv i otvoren što znači da ga stroj, odnosno računalo može samostalno pročitati i interpretirati neovisno o korištenoj platformi. 
Otvoreni podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dostupni su u sklopu Portala otvorenih podataka - https://data.gov.hr/ckan/organization/hrvatski-zavod-za-mirovinsko-osiguranje  
Podatci su „očišćeni“ i pripremljeni prema Smjernicama za kvalitetu podataka Data.europa.eu . Podatci u csv i xml datoteci kodirani su prema standardu UTF-8 (Encoding:UTF-8). Prema Smjernicama tisućice nisu označene decimalnom točkom, decimalni je zarez zamijenjen decimalnom točkom, a vrijednosti za koje ne postoji podatak označene su kao „null“. 


Popis skupova podataka s metapodacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (Asset lista)
 

Otvoreni podaci

Popis ustrojstvenih jedinica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje
Podatci su „očišćeni“ i pripremljeni prema Smjernicama za kvalitetu podataka Data.europa.eu . Podatci u csv i xml datoteci kodirani su prema standardu UTF-8 (Encoding:UTF-8). Vrijednosti za koje ne postoji podatak označene su kao „null“. 
U Popis ustrojstvenih jedinica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje uneseni su podaci o ustrojstvenim jedincama Zavoda, koji uključuju adrese i kontakt podatke.
Učestalost ažuriranja: prema potrebi.
Način pristupa: otvoreni podaci.
Podatke iz evidencije moguće je preuzeti u strojno čitljivom obliku „xlsx“ , „csv“ i "xml".
Datum objave 23. rujna 2022.- datum zadnjeg ažuriranja 28. studenoga 2022.
napomene za xml datoteke:
- kratko ime XML elementa=UstrojstvenaJedinica = dugo ime XML elementa (opis)=ustrojstvena jedinica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje
- kratko ime XML elementa=GradMjesto = dugo ime XML elementa (opis)=grad/mjesto
- kratko ime XML elementa=PoštanskiBroj = dugo ime XML elementa (opis)=poštanski broj
- kratko ime XML elementa=UlicaKućniBroj = dugo ime XML elementa (opis)=ulica i kućni broj
- kratko ime XML elementa=MrežnaStranica = dugo ime XML elementa (opis)=mrežna stranica
- kratko ime XML elementa=eMail = dugo ime XML elementa (opis)=adresa elektroničke pošte
- kratko ime XML elementa=telefon = dugo ime XML elementa (opis)=telefon (centrala)

 

Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi