Svečano otvoren novouređeni poslovni prostor Područne službe u Rijeci

FOTO: www.vjesnik.hrPotpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar zdravstva i socijalne skrbi mr. sc. Darko Milinović u ponedjeljak, 26. srpnja 2010. u Rijeci je otvorio novouređeni zajednički poslovni prostor Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. U svojem obraćanju nazočnima ministar Milinović zahvalio je zaposlenicima HZZO-a i HZMO-a na radu koji su do sada obavljali u često nemogućim uvjetima, a korisnicima na strpljenju. Preuređenjem ove poslovne zgrade omogućeno je kvalitetnije dobivanje usluga na jednom mjestu i na višoj razini, što je i dio projekta Vlade RH. „Ulaganje u zdravstvo i socijalnu skrb nije trošak, ono je ulaganje u budućnost“, rekao je na kraju svog govora ministar Milinović. Uz ministra Milinovića nazočnima su se obratili i Tihomir Strizrep, ravnatelj HZZO-a, Mile Rukavina, ravnatelj HZMO-a te mr. sc. Fedor Dorčić, rukovoditelj Područnog ureda HZZO-a u Rijeci.

Mile Rukavina, ravnatelj HZMO-a Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Mile Rukavina je na početku obraćanja nazočnima pozdravio, uz ministra Milinovića, i Dražena Jurkovića, državnog tajnika za zdravstvo, Tihomira Strizrepa, ravnatelja HZZO-a, mr. sc. Fedora Dorčića, rukovoditelja Područnog ureda HZZO-a u Rijeci, predstavnike Grada Rijeke, predstavnike Primorsko-goranske županije, riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, predstavnike udruga, predstavnike medija te sve ostale uzvanike i goste. Obnovljeni i osuvremenjeni poslovni prostor Područne službe HZMO-a u Rijeci, osim obnove i modernizacije poslovnog prostora, u cijelosti podržava i projekt Novog načina rada s korisnicima usluga Zavoda. Ovaj projekt ujedno je i dio preustroja i modernizacije Zavoda, a uveden je u sve područne službe Zavoda, a posebno u do sada obnovljene i preuređene poslovne prostore u Vukovaru, Osijeku, Slavonskome Brodu, Zagrebu, Gospiću i Karlovcu. „Obnovom ovog poslovnog prostora ostvareno je nekoliko ciljeva“, rekao je Rukavina, „osiguranicima i korisnicima omogućit će brzo i kvalitetno pružanje usluga na suvremen i učinkovit način, olakšan je pristup bolesnim i starijim osobama i osobama s invaliditetom, a radnicima Zavoda osigurat će dobar i ugodan ambijent i bolje uvjete rada“. Modernizacijom Zavoda poboljšana je ažurnost poslovanja uz podizanje razine i kvalitete usluga, skraćeno je trajanje postupka provedbe mirovinskog osiguranja, koji je doveden u zakonske okvire, smanjeni su troškovi poslovanja te postignut moderniji i učinkovitiji odnos prema radu, poslovanju i korisnicima. Iz godine u godinu Zavod novim projektima podiže FOTO: www.novilist.hrrazinu i kvalitetu svojih usluga, pa je tako preko „Korisničkih stranica“ na www.mirovinsko.hr dostupna usluga informativnog izračuna mirovine, usluga pretkompletiranja podataka, neposredan pristup podacima o stažu i plaći, podnošenje elektroničkih prijava-odjava na osiguranje, kao i niz elektroničkih publikacija i dr.Na kraju svog govora Rukavina je zahvalio na razumijevanju i podršci predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor, potpredsjedniku Vlade RH i ministru zdravstva i socijalne skrbi mr. sc. Darku Milinoviću i resornom ministru gospodarstva, rada i poduzetništva mr. sc. Đuri Popijaču. Posebnu zahvalu uputio je Branku Rađi, predstojniku Područne službe HZMO-a u Rijeci te mr. sc. Fedoru Dorčiću, rukovoditelju Područnog ureda HZZO-a u Rijeci za angažman u vezi s preuređenjem ovog poslovnog objekta.

Na kraju svečanosti riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić blagoslovio je poslovne prostorije Područne službe u Rijeci, te je nakon blagoslova održao prigodnu molitvu. Svim djelatnicima zaželio je da budu strpljivi i stručni u radu s korisnicima, a svima onima koji će u ove prostorije doći da brzo i kvalitetno riješe svoje zahtjeve.

LETAK: Otvorenje preuređenog poslovnog prostora Područne službe u Rijeci (pdf, 655 kb)
Online usluge

Postavite pitanje

infotelefoni

+385 1 45 95 011
+385 1 45 95 022
radnim danom
od 8 do 16 sati
Projekti HZMO

Osnovni
podaci

Mirovinsko osiguranje
za svibanj 2019.
(u lipnju 2019.)

U Zavodu je bilo:

1577987 Osiguranika - ukupno

1353843  Radnici kod pravnih osoba
115712  Radnici kod fizičkih osoba
64778  Obrtnici
19333  Poljoprivrednici
19496  Samostalne profesionalne djelatnosti
86

 
 Osiguranici zaposlenih kod međunarodnih organizacija u inozemstvu i hrvatski  državljani  zaposleni na teritoriju Republike Hrvatske kod poslodavaca sa sjedištem u inozemstvu
4739  Produženo osiguranje

Broj prijava i odjava
na dan 15.07.2019.
broj prijava   3 127
broj odjava  2 792


opširnije

1240673 Korisnika mirovina - ukupno


505272  Korisnici starosnih mirovina
29392 Korisnici starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika
82487 Korisnici starosne mirovine prevedene iz invalidske
197096  Korisnici prijevremene mirovine
292 Korisnici prijevremene starosne mirovine zbog stečaja poslodavca
188495  Korisnici invalidskih mirovina
237639  Korisnici obiteljskih mirovina

opširnije

670564 Korisnici mirovina - žene (54,05%)
570109 Korisnici mirovina - muškarci (45,95%)

1:1,27 je odnos broja korisnika mirovina i osiguranika

Prosječna starosna mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža prema ZOMO iznosi 3.707,19  kn, a njen udio u prosječnoj netoplaći u Republici Hrvatskoj za travanj 2019. (6.434 kn) iznosi 57,62 %.

31 godina je prosječan mirovinski staž za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO
71 godina je prosječna dob za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO

 

  • Prosječan mirovinski staž korisnika starosnih mirovina ZOMO koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 31 godina.
  • Prosječna starosna mirovina ZOMO korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 2.542,31 kn.
  • Prosječna dob korisnika  starosnih mirovina ZOMO koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 64 godine.


opširnije

3.373.000.000 kn iznosi procjena potrebnih sredstva za isplatu mirovina i mirovinskih primanja

Doplatak za djecu
za svibanj 2019.
(u lipnju 2019.)

U Zavodu je bilo 

148821 korisnika doplatka za djecu za  291723 djece.

Prosječna svota doplatka za djecu ( bez razlika za prethodne mjesece) iznosi 365,31 kn.

Prosječna svota doplatka za djecu ( uključene razlike za prethodne mjesece) iznosi 390,46 kn. ... arhiva