Zagreb, 11. travnja 2002. Saborski Odbor za rad podržao Zakon o dodacima na BIH mirovine

(Hina) - Odbor za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora podržao je danas konačni prijedlog zakona o dodacima na mirovine iz BiH. Pomoćnica ministra rada i socijalne skrbi Ružica Terze rekla je da bi pravo na dodatak ostvarili umirovljenici iz BiH s prebivalištem u Hrvatskoj čija je mirovina niža od 1.130 kuna, te oni kojima mirovinski fondovi iz BiH još ne isplaćuju mirovinu. Procijenila je da će pravo na dodatak ostvariti 16.000 od ukupno 20.600 takvih umirovljenika za što će mjesečno trebati pet milijuna kuna. Članovi Odbora drže da je zakon socijalno osjetljiv jer će dodaci olakšati materijalni položaj umirovljenika čije su mirovine iz BiH nedostatne za život u Hrvatskoj. No, upozorili su da bi zakon mogao naići na otpor hrvatskih umirovljenika, osobito onih koji primaju najniže mirovine.

Po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO),
mirovine do 1.000 kuna prima 216.000 hrvatskih umirovljenika, a
među njima 68.000 prima mirovine koje ne prelaze 500 kuna. Početak primjene zakona predviđen je za 1. svibnja, tako da će se za dodatke ove godine iz proračuna izdvojiti 45 milijuna kuna. Terze je naglasila da je zakon socijalno-zaštitni pa se njime neće ostvariti trajno pravo, već je njegova primjena ograničena do 31. prosinca 2004. godine.
Zakon bi se sve do stupanja na snagu ugovora o socijalnom osiguranju
sa SRJ trebao odnositi i na 4.176 umirovljenika koji su pravo na mirovinu ostvarili u SRJ, a kojima mirovinu isplaćuje HZMO.