Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Zamjenik ravnatelja Srećko Vuković u programu Radija Sljeme o novom modelu obiteljskih mirovina

Vijesti

Zamjenik ravnatelja Srećko Vuković u programu Radija Sljeme o novom modelu obiteljskih mirovina

Zamjenik ravnatelja Srećko Vuković u programu Radija Sljeme o novom modelu obiteljskih mirovina

14.12.2022.

Zamjenik ravnatelja Srećko Vuković gostovao je u današnjem Jutarnjem programu Radija Sljeme, a govorio je o novom modelu obiteljskih mirovina koji se primjenjuje od 1. siječnja 2023. godine.
Korisnike svih obiteljskih mirovina od 1. siječnja očekuje povećanje mirovina od 10%, a korisnike najnižih mirovina povećanje od 3%. HZMO će zatečenim korisnicima obiteljske mirovine i korisnicima najniže mirovine, nakon konverzije iznosa mirovina u eure, automatizmom obračunati povećanje bez potrebe podnošenja zahtjeva, rekao je zamjenik Vuković.
Kao najvažniju promjenu istaknuo je odredbu kojom se po prvi puta omogućava korištenje dvaju mirovina. Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2023. izmijenjen je model obiteljskih mirovina kako bi se korisnicima povećalo ukupno mirovinsko primanje omogućavanjem isplate dijela obiteljske mirovine u visini od 27% uz korištenje starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine. Tako je članu obitelji (bračnom/izvanbračnom drugu/razvedenom bračnom drugu s dosuđenim pravom na uzdržavanje/životnom ili neformalnom životnom partneru), uz korištenje starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine, omogućeno korištenje i dijela obiteljske mirovine.
Kako bi ostvarili pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine, korisniku mora biti priznato pravo na obje mirovine (na starosnu ili prijevremenu starosnu ili invalidsku mirovinu i na obiteljsku mirovinu). Oni korisnici kojima su priznata oba prava, od ponedjeljka 2. siječnja 2023. moći će podnijeti zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine.
U svim područnim službama/uredima HZMO-a, poštanskim uredima diljem R Hrvatske, Mirovinskim informativnim centrima ili online putem e-Usluga HZMO-a unutar sustava e-Građani. Tiskanica zahtjeva moći će se preuzeti na internetskoj stranici HZMO-a ili kupiti u Narodnim novinama, a bit će dostupna i u područnim službama/uredima HZMO-a.
HZMO očekuje preko 150 tisuća zahtjeva, a zamjenik Vuković napominje da će se osigurati sve kako bi obrada zahtjeva bila što kraća. Savjetuje korisnicima da ne žure s podnošenjem zahtjeva neposredno nakon Nove godine jer svi oni koji su ostvarili pravo na osobnu i na obiteljsku mirovinu zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu mogu podnijeti do kraja 2023. godine (tj. do 31.12.2023.) i ako ispunjavaju uvjete, dio obiteljske mirovine isplatit će im se od 1. siječnja 2023. sa svim zaostalim svotama.
Na pitanje kako će se određivati dio obiteljske mirovine iza preminulog supružnika, zamjenik Vuković objasnio je da se dio obiteljske mirovine neće odrediti od supružnikove mirovine koju je primao u trenutku smrti, nego će se ta mirovina povećati sa svim dosadašnjim usklađivanjima od datuma smrti do 1. siječnja 2023., a dio obiteljske mirovine odredit će se od usklađene mirovine.
Slušatelji će imati priliku postaviti pitanja i prilikom idućeg gostovanja u programu Radija Sljeme iduće srijede, 21. prosinca 2022. u 11:30 sati.
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi