HZMO

A. Mihanovića 3
10000 Zagreb

tel: 01/4595-500
fax: 01/4595-063

matični broj: 1416626
OIB: 84397956623

Danas svečano otvorena Ispostava Vodice Područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Šibeniku

Vodice, 06.05.2009.

Područna služba Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Šibeniku od 6. svibnja 2009. ima novu, 92 ispostavu, i to u Gradu Vodicama.
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kao moderna javna ustanova svim građanima želi omogućiti što jednostavnije, brže i kvalitetnije ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja kao važnog dijela sustava socijalnog osiguranja svih hrvatskih građana, pa tako i građana Grada Vodica.
Privremena adresa ispostave bit će Obala Juričev Ive Cota br. 9, do konačnog smještanja ispostave u zgradu u vlasništvu Grada Vodica koja čeka adaptaciju.
Ispostava u Vodicama imat će oko 4 500 korisnika mirovina, 8 500 osiguranika, te oko 2 500 korisnika doplatka za djecu. Ispostava će raditi svakim radnim danom od 8 do 16 sati, a bit će zaposlen 1 radnik. Također, četvrtkom će biti pružana i pravna pomoć.
U toj će Ispostavi osiguranici i korisnici prava s područja Grada Vodica i općina Tribunj, Murter, Pirovac i Tisno, moći:
-          dobiti informacije i upute u vezi s provedbom osiguranja i ostvarivanjem prava,
-          podnositi sve vrste zahtjeva i podnesaka,
-          dobiti različite potvrde (o osiguranju, stažu, visini mirovine radi odobravanja kredita,  isplaćenim mirovinama i dr.),
-          prijaviti zdravstveno osiguranje (za korisnike mirovinskih primanja) i sl.

 

Svečanosti otvaranja ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koje dijele kat u poslovnoj zgradi, bili su nazočni ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Mile Rukavina,  ravnatelj Uprave za mirovinsko osiguranje u Ministarstvu gospodarstva RH  Milenko Popović, zamjenik župana Šibensko - kninske županije  Ante Tanfara, župnik Župe Našašća Sv. Križa u Vodicama don Frane Šimat, voditeljica ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Šibeniku Anita Škugor Kodžoman, gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, zamjenik gradonačelnice Vodica Tomislav Tarle, član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš, pomoćnik ravnatelja Zavoda mr. sc. Mate Usorac, predstojnik Ureda u Središnjoj službi Zavoda Neven Spetić, predstojnici područnih službi Zavoda Niko Štrkalj, Mirjana Ratković, Branko Bazdan, Petar Kolanović, Zoran Lisac i Marko Marunica, načelnik u Središnjoj službi Dražen Hađina, i predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju  u Zavodu Marijan Prišlin, te mnogi drugi gradski i županijski predstavnici, kao i predstavnici udruga.

Predstojnik Područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Šibeniku Niko Štrkalj u pozdravnom govoru istaknuo je kako čin otvaranja ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Vodicama približava usluge Zavoda građanima- korisnicima usluga Zavoda, te zahvalio gradonačelnici Vodica gđi  Branki Juričev Martinčev na pokretanju inicijative otvaranja ispostave na dobrobit građana Vodica i okolnih općina. Predstojnik Štrkalj  napomenuo je kako će voditeljica Ispostave gđa. Bodrožić pomagati u ostvarivanju prava iz mirovinskog osiguranja i doplataka za djecu za oko 4 500 korisnika mirovina, 8 500 osiguranika, te oko 2 500 korisnika doplatka za djecu. Štrkalj je dodao kako je ispostava privremeno na ovoj adresi, te da će se u suradnji s gradom naći primjereno rješenje kako bi što lakši pristup Ispostavi imali i građani Vodica s invaliditetom.

 


Voditeljica ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Šibeniku Anita Škugor Kodžoman pozdravila je nazočne, te istaknula kako se nakon 57 godina ponovno otvara ured HZZO-a u Vodicama, gdje će građani Vodica moći ostvarivati prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja prijava i odjava na zdravstveno osiguranje, putnih troškova vezano za liječenje, ortopedska pomagala, rodiljne naknade, refundacije bolovanja, prava iz ino osiguranja, te dopunsko zdravstveno osiguranje. Kako je naglasila u ispostavi HZZO-a raditi će tri radnice, koje će obavljati poslove za oko osam tisuća osiguranika zdravstvenog osiguranja u Vodicama.

 

 

 


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Mile Rukavina na početku je pozdravio gradske i županijske  predstavnike, te predstavnike udruga umirovljenika i ostalih udruga Grada Vodica, te istaknuo kako je Zavod spremno odgovorio izazovima novog vremena i poslovnih procesa, te je uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske, prije tri godine pokrenuo proces preustroja Zavoda  u modernu javnu ustanovu, koji vodi do podizanja razine i kvalitete usluga Zavoda, skraćivanja trajanja postupka ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja, te smanjenja troškova poslovanja, kao i dosljedno provođenje Programa ažurnosti i uvođenjem elektroničkog poslovanja. Rukavina je dodao kako je projekt preustroja, pod nazivom „Strateško restrukturiranje poslovanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje“, prvi puta predstavljen na 7. Europskoj konferenciji o poslovnim procesima – Business Process Conference 2008. pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske te Business Process Management Institute-a, u listopadu prošle godine.
Kako je napomenuo Rukavina, u modernom radu Zavoda, korisnik na jednom mjestu brzo i kvalitetno ostvaruje kompletnu uslugu, što će osjetiti građani Vodica, kao i stanovnici općina Tribunj, Murter, Pirovac i Tisno. Ravnatelj Zavoda podsjetio je i na izdavanje „Vodiča o pravima iz mirovinskog osiguranja“, u kojem su pružene informacije o pravima koja se ostvaruju u Zavodu, što također spada u novi odnos prema korisnicima usluga u Zavodu, te dodao kako je Vodič je dostupan u svim područnim službama i ispostavama Zavoda, kao i na internetskoj stranici Zavoda (pdf, 562 kb).

 

 

Ravnatelj Uprave za mirovinsko osiguranje u Ministarstvu gospodarstva RH  Milenko Popović pozdravio je nazočne, te izrazio zadovoljstvo što će građani Vodica-  korisnici usluga jednostavnije, brže i kvalitetnije ostvarivati prava iz mirovinskog osiguranja kao važnog dijela sustava socijalnog osiguranja svih hrvatskih građana, kao i prava iz zdravstvenog osiguranja.

 

 

 

 

  

 

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev zahvalila se u ime oko dvanaest tisuća stanovnika Vodica, koji će sada na jednome mjestu i na puno lakši i brži način moći ostvarivati svoja prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, te naglasila kako sada uz otvaranje drugih ispostava državnih i javnih ustanova Vodice postaju jače upravno središte u županiji.

 

 

 Župnik Župe Našašća Sv. Križa u Vodicama don Frane Šimat na  kraju svečanosti blagoslovio je poslovne prostorije Ispostave u Vodicama, te sve one koji rade u poslovnoj zgradi, kao i sve one koji će koristiti urede Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te podsjetio kako je zgrada u kojoj se nalaze ispostave HZMO-a i HZZO-a nekoć bila uljara u vlasništvu Crkve, koju su ranije darovali stanovnici Vodica, pa tako i nadalje uz Božji blagoslov ovaj prostor ostaje na korištenje građanima Vodica, te susjednih općina, koji će sada u svojem mjestu stanovanja moći ostvariti osnovne usluge oba Zavoda.

 


Na kraju je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev svečanim otkrivanjem ploča oba Zavoda simbolično otvorila ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


dodatne informacije:
- priopćenje „Vodice, 6. svibnja 2009. Počela s radom Ispostava HZMO-a u Vodicama“
- Letak "Od 6. svibnja 2009. nova Ispostava u Vodicama u nadležnosti Područne službe u Šibeniku" (pdf, 343 KB)
- Letak "Važniji brojevi telefona za korisnike Područne službe HZMO-a u Šibeniku" (pdf, 197 KB)
- Letak "Nadležnosti ispostava- Ispostava u Vodicama" (pdf, 291 KB)


 

 

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
Ispostava Vodice – Područne službe u Šibeniku, Obala Juričev Ive Cota 9,22211 Vodice
tel. 022/441-949, telefaks: 022/441-960

voditeljica ispostave-viši kontrolor Hermina Bodrožić

 

 

 

 

PODRUČNA SUŽBA U ŠIBENIKU, za područje Šibenko-kninske županije
adresa: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Područna služba u Šibeniku, 22000 ŠIBENIK, Ul. fra dr. Jerolima Milete 12,
tel. centrala: 022/348-500
fax: 022/214-291

predstojnik: Niko Štrkalj
022/348-533 i 022/214-933
telefon na koji stranke mogu dobiti informacije o stanju njihovih predmeta:
022/348-502 (prizemlje, šalter 1)
telefon na koji stranke mogu dobiti pravne savjete:
022/ 348-530 - viši upravni savjetnik (soba 30/III kat)
022/ 348-520 - načelnica Odjela matične evidencije (soba 20/II kat)
022/ 348-534 - načelnica Odjela mirovinskog osiguranja (soba 23/III kat)
022/ 348-532 - načelnica Odjela pravnih, kadrovskih i općih poslova (soba 32/III kat)
022/ 348-528 - koordinator u Odjelu pravnih.... poslova (soba 28/III kat)


 

fotografije sa svečanog otvaranja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Online usluge

Postavite pitanje

infotelefoni

+385 1 45 95 011
+385 1 45 95 022
radnim danom
od 8 do 16 sati
Projekti HZMO

Osnovni
podaci

Mirovinsko osiguranje
za lipanj 2019.
(u srpnju 2019.)

U Zavodu je bilo:

1593583 Osiguranika - ukupno

1361072  Radnici kod pravnih osoba
122193  Radnici kod fizičkih osoba
66933  Obrtnici
19268  Poljoprivrednici
19314  Samostalne profesionalne djelatnosti
88

 
 Osiguranici zaposlenih kod međunarodnih organizacija u inozemstvu i hrvatski  državljani  zaposleni na teritoriju Republike Hrvatske kod poslodavaca sa sjedištem u inozemstvu
4715  Produženo osiguranje

Broj prijava i odjava
na dan 16.08.2019.
broj prijava  1 233
broj odjava  1 865


opširnije

1240428 Korisnika mirovina - ukupno


505204  Korisnici starosnih mirovina
29791 Korisnici starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika
85482 Korisnici starosne mirovine prevedene iz invalidske 1
197328  Korisnici prijevremene mirovine
296 Korisnici prijevremene starosne mirovine zbog stečaja poslodavca
185074  Korisnici invalidskih mirovina 1
237253  Korisnici obiteljskih mirovina


1Primjena čl. 175. st. 7. i čl. 58. Zakona o mirovinskom osiguranju (NN 157/13, 151/14, 33/15, 93/15, 120/16, 18/18, 62/18 i 115/18) te primjena članka 36. i članka 202. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN 121/17) za korisnike kojima su mirovine priznate prema općim propisima, a određene prema spomenutom Zakonu.

opširnije

670131 Korisnici mirovina - žene (54,02%)
570297 Korisnici mirovina - muškarci (45,98%)

1:1,28 je odnos broja korisnika mirovina i osiguranika

Prosječna starosna mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža prema ZOMO iznosi 3.708,72  kn, a njen udio u prosječnoj netoplaći u Republici Hrvatskoj za svibanj 2019. (6.476 kn) iznosi 57,27 %.

31 godina je prosječan mirovinski staž za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO
71 godina je prosječna dob za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO

 

  • Prosječan mirovinski staž korisnika starosnih mirovina ZOMO koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 31 godina.
  • Prosječna starosna mirovina ZOMO korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 2.547,23 kn.
  • Prosječna dob korisnika  starosnih mirovina ZOMO koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 64 godine.


opširnije

3.366.000.000 kn iznosi procjena potrebnih sredstva za isplatu mirovina i mirovinskih primanja

Doplatak za djecu
za lipanj 2019.
(u srpnju 2019.)

U Zavodu je bilo 

151802 korisnika doplatka za djecu za  297261 djece.

Prosječna svota doplatka za djecu ( bez razlika za prethodne mjesece) iznosi 365,71 kn.

Prosječna svota doplatka za djecu ( uključene razlike za prethodne mjesece) iznosi 383,44 kn. ... arhiva