Danas svečano otvorena Ispostava Vodice Područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Šibeniku

Vodice, 06.05.2009.

Područna služba Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Šibeniku od 6. svibnja 2009. ima novu, 92 ispostavu, i to u Gradu Vodicama.
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kao moderna javna ustanova svim građanima želi omogućiti što jednostavnije, brže i kvalitetnije ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja kao važnog dijela sustava socijalnog osiguranja svih hrvatskih građana, pa tako i građana Grada Vodica.
Privremena adresa ispostave bit će Obala Juričev Ive Cota br. 9, do konačnog smještanja ispostave u zgradu u vlasništvu Grada Vodica koja čeka adaptaciju.
Ispostava u Vodicama imat će oko 4 500 korisnika mirovina, 8 500 osiguranika, te oko 2 500 korisnika doplatka za djecu. Ispostava će raditi svakim radnim danom od 8 do 16 sati, a bit će zaposlen 1 radnik. Također, četvrtkom će biti pružana i pravna pomoć.
U toj će Ispostavi osiguranici i korisnici prava s područja Grada Vodica i općina Tribunj, Murter, Pirovac i Tisno, moći:
-          dobiti informacije i upute u vezi s provedbom osiguranja i ostvarivanjem prava,
-          podnositi sve vrste zahtjeva i podnesaka,
-          dobiti različite potvrde (o osiguranju, stažu, visini mirovine radi odobravanja kredita,  isplaćenim mirovinama i dr.),
-          prijaviti zdravstveno osiguranje (za korisnike mirovinskih primanja) i sl.

 

Svečanosti otvaranja ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koje dijele kat u poslovnoj zgradi, bili su nazočni ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Mile Rukavina,  ravnatelj Uprave za mirovinsko osiguranje u Ministarstvu gospodarstva RH  Milenko Popović, zamjenik župana Šibensko - kninske županije  Ante Tanfara, župnik Župe Našašća Sv. Križa u Vodicama don Frane Šimat, voditeljica ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Šibeniku Anita Škugor Kodžoman, gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, zamjenik gradonačelnice Vodica Tomislav Tarle, član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš, pomoćnik ravnatelja Zavoda mr. sc. Mate Usorac, predstojnik Ureda u Središnjoj službi Zavoda Neven Spetić, predstojnici područnih službi Zavoda Niko Štrkalj, Mirjana Ratković, Branko Bazdan, Petar Kolanović, Zoran Lisac i Marko Marunica, načelnik u Središnjoj službi Dražen Hađina, i predsjednik Sindikata zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju  u Zavodu Marijan Prišlin, te mnogi drugi gradski i županijski predstavnici, kao i predstavnici udruga.

Predstojnik Područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Šibeniku Niko Štrkalj u pozdravnom govoru istaknuo je kako čin otvaranja ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Vodicama približava usluge Zavoda građanima- korisnicima usluga Zavoda, te zahvalio gradonačelnici Vodica gđi  Branki Juričev Martinčev na pokretanju inicijative otvaranja ispostave na dobrobit građana Vodica i okolnih općina. Predstojnik Štrkalj  napomenuo je kako će voditeljica Ispostave gđa. Bodrožić pomagati u ostvarivanju prava iz mirovinskog osiguranja i doplataka za djecu za oko 4 500 korisnika mirovina, 8 500 osiguranika, te oko 2 500 korisnika doplatka za djecu. Štrkalj je dodao kako je ispostava privremeno na ovoj adresi, te da će se u suradnji s gradom naći primjereno rješenje kako bi što lakši pristup Ispostavi imali i građani Vodica s invaliditetom.

 


Voditeljica ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Šibeniku Anita Škugor Kodžoman pozdravila je nazočne, te istaknula kako se nakon 57 godina ponovno otvara ured HZZO-a u Vodicama, gdje će građani Vodica moći ostvarivati prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja prijava i odjava na zdravstveno osiguranje, putnih troškova vezano za liječenje, ortopedska pomagala, rodiljne naknade, refundacije bolovanja, prava iz ino osiguranja, te dopunsko zdravstveno osiguranje. Kako je naglasila u ispostavi HZZO-a raditi će tri radnice, koje će obavljati poslove za oko osam tisuća osiguranika zdravstvenog osiguranja u Vodicama.

 

 

 


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Mile Rukavina na početku je pozdravio gradske i županijske  predstavnike, te predstavnike udruga umirovljenika i ostalih udruga Grada Vodica, te istaknuo kako je Zavod spremno odgovorio izazovima novog vremena i poslovnih procesa, te je uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske, prije tri godine pokrenuo proces preustroja Zavoda  u modernu javnu ustanovu, koji vodi do podizanja razine i kvalitete usluga Zavoda, skraćivanja trajanja postupka ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja, te smanjenja troškova poslovanja, kao i dosljedno provođenje Programa ažurnosti i uvođenjem elektroničkog poslovanja. Rukavina je dodao kako je projekt preustroja, pod nazivom „Strateško restrukturiranje poslovanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje“, prvi puta predstavljen na 7. Europskoj konferenciji o poslovnim procesima – Business Process Conference 2008. pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske te Business Process Management Institute-a, u listopadu prošle godine.
Kako je napomenuo Rukavina, u modernom radu Zavoda, korisnik na jednom mjestu brzo i kvalitetno ostvaruje kompletnu uslugu, što će osjetiti građani Vodica, kao i stanovnici općina Tribunj, Murter, Pirovac i Tisno. Ravnatelj Zavoda podsjetio je i na izdavanje „Vodiča o pravima iz mirovinskog osiguranja“, u kojem su pružene informacije o pravima koja se ostvaruju u Zavodu, što također spada u novi odnos prema korisnicima usluga u Zavodu, te dodao kako je Vodič je dostupan u svim područnim službama i ispostavama Zavoda, kao i na internetskoj stranici Zavoda (pdf, 562 kb).

 

 

Ravnatelj Uprave za mirovinsko osiguranje u Ministarstvu gospodarstva RH  Milenko Popović pozdravio je nazočne, te izrazio zadovoljstvo što će građani Vodica-  korisnici usluga jednostavnije, brže i kvalitetnije ostvarivati prava iz mirovinskog osiguranja kao važnog dijela sustava socijalnog osiguranja svih hrvatskih građana, kao i prava iz zdravstvenog osiguranja.

 

 

 

 

  

 

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev zahvalila se u ime oko dvanaest tisuća stanovnika Vodica, koji će sada na jednome mjestu i na puno lakši i brži način moći ostvarivati svoja prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, te naglasila kako sada uz otvaranje drugih ispostava državnih i javnih ustanova Vodice postaju jače upravno središte u županiji.

 

 

 Župnik Župe Našašća Sv. Križa u Vodicama don Frane Šimat na  kraju svečanosti blagoslovio je poslovne prostorije Ispostave u Vodicama, te sve one koji rade u poslovnoj zgradi, kao i sve one koji će koristiti urede Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te podsjetio kako je zgrada u kojoj se nalaze ispostave HZMO-a i HZZO-a nekoć bila uljara u vlasništvu Crkve, koju su ranije darovali stanovnici Vodica, pa tako i nadalje uz Božji blagoslov ovaj prostor ostaje na korištenje građanima Vodica, te susjednih općina, koji će sada u svojem mjestu stanovanja moći ostvariti osnovne usluge oba Zavoda.

 


Na kraju je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev svečanim otkrivanjem ploča oba Zavoda simbolično otvorila ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


dodatne informacije:
- priopćenje „Vodice, 6. svibnja 2009. Počela s radom Ispostava HZMO-a u Vodicama“
- Letak "Od 6. svibnja 2009. nova Ispostava u Vodicama u nadležnosti Područne službe u Šibeniku" (pdf, 343 KB)
- Letak "Važniji brojevi telefona za korisnike Područne službe HZMO-a u Šibeniku" (pdf, 197 KB)
- Letak "Nadležnosti ispostava- Ispostava u Vodicama" (pdf, 291 KB)


 

 

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
Ispostava Vodice – Područne službe u Šibeniku, Obala Juričev Ive Cota 9,22211 Vodice
tel. 022/441-949, telefaks: 022/441-960

voditeljica ispostave-viši kontrolor Hermina Bodrožić

 

 

 

 

PODRUČNA SUŽBA U ŠIBENIKU, za područje Šibenko-kninske županije
adresa: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Područna služba u Šibeniku, 22000 ŠIBENIK, Ul. fra dr. Jerolima Milete 12,
tel. centrala: 022/348-500
fax: 022/214-291

predstojnik: Niko Štrkalj
022/348-533 i 022/214-933
telefon na koji stranke mogu dobiti informacije o stanju njihovih predmeta:
022/348-502 (prizemlje, šalter 1)
telefon na koji stranke mogu dobiti pravne savjete:
022/ 348-530 - viši upravni savjetnik (soba 30/III kat)
022/ 348-520 - načelnica Odjela matične evidencije (soba 20/II kat)
022/ 348-534 - načelnica Odjela mirovinskog osiguranja (soba 23/III kat)
022/ 348-532 - načelnica Odjela pravnih, kadrovskih i općih poslova (soba 32/III kat)
022/ 348-528 - koordinator u Odjelu pravnih.... poslova (soba 28/III kat)


 

fotografije sa svečanog otvaranja:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Online usluge

infotelefoni

+385 1 45 95 011
+385 1 45 95 022
radnim danom
od 8 do 16 sati
Projekti HZMO

Osnovni
podaci

Mirovinsko osiguranje
za travanj 2019.
(u svibnju 2019.)

U Zavodu je bilo:

1545525 Osiguranika - ukupno

1330698  Radnici kod pravnih osoba
108755  Radnici kod fizičkih osoba
62318  Obrtnici
19345  Poljoprivrednici
19526  Samostalne profesionalne djelatnosti
85

 
 Osiguranici zaposlenih kod međunarodnih organizacija u inozemstvu i hrvatski  državljani  zaposleni na teritoriju Republike Hrvatske kod poslodavaca sa sjedištem u inozemstvu
4867  Produženo osiguranje

Broj prijava i odjava
na dan 17.06.2019.
broj prijava   3 627
broj odjava  3 833


opširnije

1240948 Korisnika mirovina - ukupno


505378  Korisnici starosnih mirovina
28960 Korisnici starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika
82772 Korisnici starosne mirovine prevedene iz invalidske
196932  Korisnici prijevremene mirovine
292 Korisnici prijevremene starosne mirovine zbog stečaja poslodavca
188858  Korisnici invalidskih mirovina
237756  Korisnici obiteljskih mirovina

opširnije

671135 Korisnici mirovina - žene (54,08%)
569813 Korisnici mirovina - muškarci (45,92%)

1:1,25 je odnos broja korisnika mirovina i osiguranika

Prosječna starosna mirovina za 40 i više godina mirovinskog staža prema ZOMO iznosi 3.704,57  kn, a njen udio u prosječnoj netoplaći u Republici Hrvatskoj za ožujak 2019. (6.464 kn) iznosi 57,31 %.

31 godina je prosječan mirovinski staž za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO
71 godina je prosječna dob za ukupan broj korisnika mirovina ZOMO

 

  • Prosječan mirovinski staž korisnika starosnih mirovina ZOMO koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 31 godina.
  • Prosječna starosna mirovina ZOMO korisnika koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 2.439,85 kn.
  • Prosječna dob korisnika  starosnih mirovina ZOMO koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2019. godini iznosi 64 godine.


opširnije

3.457.000.000 kn iznosi procjena potrebnih sredstva za isplatu mirovina i mirovinskih primanja

Doplatak za djecu
za travanj 2019.
(u svibnju 2019.)

U Zavodu je bilo 

142074 korisnika doplatka za djecu za  279221 djece.

Prosječna svota doplatka za djecu ( bez razlika za prethodne mjesece) iznosi 365,78 kn.

Prosječna svota doplatka za djecu ( uključene razlike za prethodne mjesece) iznosi 395,72 kn. ... arhiva