Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Dostava dokaza o visini inozemne mirovine radi isplate jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života

Vijesti

Dostava dokaza o visini inozemne mirovine radi isplate jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života

Dostava dokaza o visini inozemne mirovine radi isplate jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života

03.02.2023.

Od 2. veljače 2023. na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostupan je online obrazac putem kojeg je korisnicima mirovine omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine ili potrebne izjave u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, u skladu s Odlukom Vlade RH od 22. prosinca 2022.
Korisnici kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva (mirovina iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti) ili imaju navršenih razdoblja osiguranja u inozemstvu, a kojima jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica rasta troškova života nije isplaćeno u prosincu 2022., za isplatu jednokratnog novčanog primanja obvezni su HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za prosinac 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu.  
Napominjemo da jednokratno novčano primanje pripada, prema uvjetima propisanim Odlukom Vlade RH od 22. prosinca 2022., korisnicima hrvatske mirovine koji su pravo na mirovinu ostvarili do 31. prosinca 2022. te su zatečeni u isplati za mjesec prosinac 2022., odnosno najkasnije na dan 15. veljače 2023.
Dokaz može biti:
  • potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za prosinac 2022.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za prosinac 2022. ili
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za prosinac 2022. u neto iznosu.
 
Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u najkasnije do 28. veljače 2023.
 
Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine ili potrebna izjava  može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a i u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a.
 
Napominjemo da korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, radi isplate jednokratnog novčanog primanja u Tiskanici ili online obrascu trebaju označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.

Pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanja imaju oni korisnici kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna.

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj primaju i inozemnu mirovinu ili u inozemstvu imaju samo navršena razdoblja osiguranja predviđena je najkasnije u ožujku 2023. i o tome će biti pravodobno informirani.

 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi