Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Dostava dokaza o visini inozemne mirovine od danas dostupna putem online obrasca

Mediji

Dostava dokaza o visini inozemne mirovine od danas dostupna putem online obrasca

11. 10. 2023.

Od danas 11. listopada 2023. na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostupan je online obrazac putem kojeg je korisnicima hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva*, korisnicima samo inozemne mirovine* te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, u skladu s Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života od 14. rujna 2023.
Korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnici samo inozemne mirovine te korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 700 eura, za isplatu JNP-a obvezni su HZMO-u dostaviti dokaz o netoiznosu mirovine za rujan 2023.
Dokaz može biti:
  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.
Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga 2023. Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a.
Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj. Napominjemo da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (700 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.
JNP bit će isplaćeno najkasnije u mjesecu prosincu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.
*države s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti (države EU-a, EGP-a i Švicarska Konfederacija)
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi