Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Dobro jutro, Hrvatska: COVID dodatak za umirovljenike, što sve treba znati

Vijesti

Dobro jutro, Hrvatska: COVID dodatak za umirovljenike, što sve treba znati

Dobro jutro, Hrvatska: COVID dodatak za umirovljenike, što sve treba znati

22.11.2021.

Covid dodatak mjera je isplate jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa. Na što se sve odnosi ta mjera i kako do nje u emisiji Dobro jutro, Hrvatska objasnio je Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Poziv za dostavu dokaza o visini mirovine upućen je korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva te korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu.
- Bitno je spomenuti da mirovina koja se prima u Hrvatskoj i inozemstvu ukupno ne smije prelaziti 4 tisuće kuna, korisnici mirovina moraju imati prebivalište u RH i ne smiju biti u radnom odnosu, objasnio je Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Za ostvarivanje Covid dodatka potrebno je dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine, u vidu izvatka iz banke o isplati mirovine za mjesec ožujak ili dokaza od inozemnog nositelja osiguranja o iznosu neto isplaćene mirovine za ožujak.
- Oni koji nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu ne trebaju dostavljati dokaz, već na Tiskanici HZMO-a ili online obrascu preko kojih se ostvaruje dodatak označiti polje gdje izjavljuju da ne primaju inozemnu mirovinu. Tiskanica se može skinuti s web stranice HZMO ili kupiti u Narodnim novinama, a uz Tiskanicu potreban je dokaz o visini inozemne mirovine, istaknuo Serdar i dodao kako će isplata Covid dodatka biti u prosincu, a rok predaje dokaza je do 30. studenog.

Iznosi Covid dodatka ovise o visini mirovine, a podijeljeni su u četiri razreda. Korisnici čija je mirovina do 1500 kuna dobit će 1200 kuna, oni koji imaju 1500 do 2000 će dobiti 900 kuna, od oni koji imaju 2000 do 3000 će dobiti 600 kuna, a od 3000 do 4000 će dobiti 400 kuna, kaže Serdar.
 
 
Izvor: HRT Vijesti
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi