Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Dostava dokaza o visini inozemne mirovine od danas dostupna putem online obrasca (za korisnike kojima JNP nije isplaćeno u prosincu 2023.)

Vijesti

Dostava dokaza o visini inozemne mirovine od danas dostupna putem online obrasca (za korisnike kojima JNP nije isplaćeno u prosincu 2023.)

Dostava dokaza o visini inozemne mirovine od danas dostupna putem online obrasca (za korisnike kojima JNP nije isplaćeno u prosincu 2023.)

17. 1. 2024.

Od danas 17. siječnja 2024. na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostupan je online obrazac na poveznici putem kojeg je korisnicima mirovine s tzv. inozemnim elementom (korisnicima hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva*, korisnicima samo inozemne mirovine* te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu), omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, u skladu s Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života od 21. prosinca 2023.
Korisnici mirovine s inozemnim elementom, kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 840,00 eura, za isplatu JNP-a obvezni su HZMO-u dostaviti dokaz o netoiznosu mirovine za prosinac 2023.
Dokaz može biti:
  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za prosinac 2023.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za prosinac 2023.
Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 29. veljače 2024. Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici.
Korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu, na Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine ili online obrascu trebaju označiti polje - Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.
Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj. Napominjemo da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (840,00 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.
JNP bit će isplaćeno najkasnije u mjesecu ožujku 2024. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.
*države s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti (države EU-a, EGP-a i Švicarska Konfederacija)
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi