Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Gostovanje pomoćnice ravnatelja HZMO-a Antonije Krolo Vasilj u emisiji 9,99 na HR-Radio Sljeme

Vijesti

u emisiji Radija Sljeme govorila je pomoćnica ravnatelja za provedbu uredbi Europske unije i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju HZMO-a Antonija Krolo Vasilj

Gostovanje pomoćnice ravnatelja HZMO-a Antonije Krolo Vasilj u emisiji 9,99 na HR-Radio Sljeme

29.09.2022.

U današnjoj emisiji o potrošačkim pravima 9,99 urednice Ivane Radaljac Krušlin na HR-Radio Sljeme gostovala je pomoćnica ravnatelja za provedbu uredbi Europske unije i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju Antonija Krolo Vasilj.
Govorila je o međunarodnim savjetodavnim danima koje tradicionalno organizira HZMO u suradnji s nadležnim ustanovama za provedbu međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju i uredbi EU za koordinaciju sustava socijalne sigurnosti na području mirovina u drugim državama. Međunarodni savjetodavni dani prigoda su da se naši korisnici i osiguranici, koji imaju staž ostvaren u inozemstvu, informiraju u neposrednoj komunikaciji, uz organizirano prevođenje, sa stručnjacima iz inozemnih nositelja mirovinskog osiguranja. Svi zainteresirani korisnici mogu dobiti informacije o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja prema zakonodavstvu drugih država s kojima R Hrvatska ima potpisane međunarodne ugovor o socijalnom osiguranju i s kojima primjenjuje uredbe EU o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti. Također, korisnicima se pruža pravna pomoć i daju sve potrebne informacije vezane uz ostvarivanje prava na mirovinu i korištenje mirovine, u neposrednom kontaktu s predstavnicima mirovinskih osiguranja iz država u kojima je staž osiguranja navršen.
Međunarodni savjetodavni dani s predstavnicima mirovinskog osiguranja Republike Austrije održani su jučer u Zagrebu, a danas se održavaju u Varaždinu. Pomoćnica ravnatelja HZMO-a Krolo Vasilj najavila je i sljedeće međunarodne savjetodavne dane koji će se održati u Splitu od 18. do 20. listopada s predstavnicima njemačkog mirovinskog osiguranja te pozvala korisnike da, uz prethodnu najavu, dođu na savjetodavne dane na kojima će stručnjacima mirovinskog osiguranja moći postaviti pitanja vezana uz ostvarivanje svih prava iz njemačkog sustava mirovinskog osiguranja te saznati informacije o trajanju postupka ostvarivanja prava, kao i o načinu i postupku isplate njemačke mirovine.
Također je istaknuta aktualna tema isplate jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena i dostavi dokaza za korisnike mirovina s inozemnim elementom. Podsjetila je korisnike hrvatske i inozemne mirovine te korisnike hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, kako su obvezni Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje najkasnije do 30. studenoga 2022. dostaviti dokaz o iznosu  mirovine koju je isplatio inozemni nositelj ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu, putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Naglašeno je i kako korisnici mirovine bez inozemnog elementa, odnosno korisnici koji primaju samo hrvatsku mirovinu, ne trebaju dostavljati nikakve dokaze te će im dodatak biti isplaćen automatizmom.
Pomoćnica ravnatelja Krolo Vasilj odgovorila je i na brojne upite slušatelja o inozemnim mirovinama, obiteljskim mirovinama, jednokratnim novčanim primanjima korisnicima mirovina, razlici između starosne mirovine i mirovine za dugogodišnjeg osiguranika i drugim temama.
Cijelu emisiju moći ćete poslušati i na: https://radio.hrt.hr/slusaonica/999.
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi