Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Gostovanje u emisiji Konvoj na temu staža osiguranja s povećanim trajanjem

Vijesti

Gostovanje u emisiji Konvoj na temu staža osiguranja s povećanim trajanjem

Gostovanje u emisiji Konvoj na temu staža osiguranja s povećanim trajanjem

27. 9. 2023. 

Stručnjakinje iz područja ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Višnja Matuzić i Flora Pahić gostovale su danas u emisiji Konvoj, Hrvatski radio 2. program, na temu staža osiguranja s povećanim trajanjem i odgovarale na brojne upite slušatelja.
 
Prema Zakonu o stažu osiguranja s povećanim trajanjem koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019., na staž osiguranja s povećanim trajanjem ostvaruju pravo i radnici koji rade na osobito teškim i za zdravlje i radnu sposobnost štetnim radnim mjestima u cestovnom prometu, a u koje spadaju vozači teretnih vozila nosivosti jednake ili veće od 7,5 tona. Zakonom se, prema odredbama općeg propisa o mirovinskom osiguranju, uređuju uvjetu ostvarivanja prava, računanje staža osiguranja s povećanim trajanjem, snižavanje dobne granice za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu, postupak i vođenje evidencija o radnim mjestima i zanimanjima odnosno osiguranicima kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem kao i nadzor nad provedbom. Tako se vozačima teretnih vozila nosivosti jednake ili veće od 7,5 tona svakih 12 mjeseci provedenih na radnim mjestima računa u staž osiguranja kao 14 mjeseci.
Izmjenama i dopunama navedenog Zakona od 10. travnja 2021. krug osiguranika kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem i snižava dobna granica za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu proširen je i na osobe s invaliditetom samostalne obveznike plaćanja doprinosa - samozaposlene osobe, a obuhvaćene su i gluho-slijepe osobe, osobe s Downov sindromom i cijeli niz osoba s upalnim procesima vezivnog tkiva.
 
Gošće su informirale slušatelje kako HZMO na temelju prijave poslodavca – obveznika osiguranja vodi evidenciju o početku, promjeni i prestanku rada osiguranika koji rade na radnim mjestima za koje se računa staž osiguranja s povećanim trajanjem, te kako osiguranik pritom ima pravo izvršiti uvid u svoj radno-pravni status i u slučaju nepravilnosti pokrenuti upravni postupak za priznanje prava. Istaknule su i da poticaj za utvrđivanje odnosno ukidanje radnih mjesta i zanimanja na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem, prema Zakonu, može dati poslodavac ili sindikat na temelju stručne dokumentacije izrađene prema metodologiji koja je propisana pravilnikom.
Emisiju Konvoj u cijelosti možete poslušati na https://bit.ly/3rv3z89.

 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi