Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
/kategorije/Mirovine/Mirovine-mobilni.jpg

Vijesti

HZMO prenio vlasništvo na nekretninama domova za starije osobe u Puli, Novigradu i Raši na Istarsku županiju

HZMO prenio vlasništvo na nekretninama domova za starije osobe u Puli, Novigradu i Raši na Istarsku županiju

12.10.2021.

Svečanim potpisivanjem Ugovora o prijenosu prava (su)vlasništva između ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivana Serdara i istarskog župana Borisa Miletića, Istarska županija je postala vlasnikom nekretnina triju domova za starije osobe u Puli, Novigradu i Raši, čiji je i osnivač. Naime, 2002. godine osnivačka prava na domovima za starije osobe u Istarskoj županiji prenijeta su s Republike Hrvatske na Istarsku županiju, ali tom prilikom nisu riješeni i imovinsko-pravni odnosi na nekretninama u kojima domovi za starije osobe obavljaju svoju djelatnost. Od ukupno četiri ustanove nad kojima su prenesena osnivačka prava, spomenuta tri su do sada svoju djelatnost obavljala u objektima koje su u cijelosti ili djelomično u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. 
Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar osvrnuo se na Odluku Vlade RH iz studenog 2020. godine „kojom su zaduženi resorno Ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete kako bi uredili zemljoknjižne odnose s ciljem prijenosa vlasništva bez naknade osnivačima, u ovom slučaju županijama“. 
- Ugovor smo potpisali već s Koprivničko-križevačkom županijom, a danas i s Istarskom županijom, a do kraja godine potpisat ćemo s još devet županija, za ukupno 14 domova.  Nakon što smo uspješno ishodovali suglasnog Upravnog vijeća i Vlade RH, potpisali smo danas ovaj Ugovor i vjerujem da će to biti vjetar u leđa Županiji da aplicira na sredstava iz EU fondova što do sada nisu mogli jer nisu bili vlasnici nekretnina, poručio je ravnatelj Serdar koji je napomenuo da Ugovor definira da se namjena tih domova neće mijenjati narednih 20 godina, odnosno da se nekretnine ne smiju prodati, te da namjena mora ostati ista kao što je i sada.
Istarski župan Boris Miletić izrazio je veliko zadovoljstvo što Istarska županija među prvima potpisuje Ugovor, naglasivši da ukupna vrijednost predmetnih nekretnina iznosi nešto manje od 44 milijuna kuna. 
- Prijenosom vlasništva sada su se stekli preduvjeti kako bi mogli nastaviti s projektima proširenja smještajnih kapaciteta postojećih ustanova, naglasio je župan Miletić. 
Svečanosti potpisivanja sudjelovali su i zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, načelnik Odjela za gospodarenje nekretninama HZMO-a Igor Simić, ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula Vesna Grubišić-Juhas, ravnateljica Doma za starije osobe Novigrad Ines Mika i ravnateljica Doma za starije osobe Raša Sanja Dobrić Bedrina.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi