Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
HZMO sudjelovao na seminaru HGK o regulativi i obvezama kod izaslanja radnika u Njemačku i zemlje Beneluksa

Vijesti

HZMO sudjelovao na seminaru HGK o regulativi i obvezama kod izaslanja radnika u Njemačku i zemlje Beneluksa

HZMO sudjelovao na seminaru HGK o regulativi i obvezama kod izaslanja radnika u Njemačku i zemlje Beneluksa

1. 3. 2024.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, u četvrtak 29. veljače, održan je seminar „Prekogranično pružanje usluga unutar EU s fokusom na izaslanje radnika u Saveznu Republiku Njemačku i Beneluks“, za hrvatske tvrtke koje prekogranično pružaju usluge u EU, EGP i Konfederaciji Švicarskoj, ili to tek planiraju,  na kojem je Goran Carević, viši stručni suradnik specijalist za mirovinsko osiguranje HZMO-a prezentirao provedbu postupka određivanja mjerodavnog zakonodavstva slijedom zahtjeva za izdavanje potvrda A1, te statističke podatke o broju izdanih potvrda A1 tijekom 2023.
Budući da je, prema podacima HZMO-a, u 2023. izdano 72.135 potvrda A1, a gotovo 20 tisuća radnika uputilo se u SR Njemačku i zemlje Beneluksa, seminar je okupio više od 100 poduzetnika svih profila - od malih, srednjih i velikih tvrtki koje redovito ili povremeno prekogranično pružaju usluge, te onih koji imaju namjeru tek započeti sa izaslanjem svojih radnika.
"Poduzetnici koji žele proširiti svoje poslovanje u EU, EGP i Konfederaciji Švicarskoj moraju biti upoznati s detaljima nacionalnih zakonodavstava te razumjeti procedure oko izaslanja radnika, izdavanja potvrda A1 te prijava u sustav mirovinskog osiguranja. Ključno je da su gospodarstvenici upoznati s pravilima postupanja u ovim procesima jer to može znatno olakšati prekogranično poslovanje i izbjegavanje mogućih komplikacija", rekao je Carević.
 
Obveza izdavanja potvrda A1 propisana je za točno određene situacije (kada osoba obavlja neku djelatnost u drugim državama članicama izvan nadležne države), a uključuje upućene zaposlene i samozaposlene osobe, državne službenike, pomorce (kad se ne primjenjuje pravilo zastave broda), članove letačke i kabinske posade zrakoplova, zaposlene i samozaposlene osobe koje rade u dvije ili više država članica, ugovorno osoblje EU-a i osobe kojima je odobreno odstupanje na temelju članka 16. Osnovne uredbe EU.
U sklopu sustava elektroničkog poslovanja HZMO Lana dostupna je e-Usluga kojom se obveznicima, poslodavcima (pravnim i fizičkim osobama), omogućava da na brži i jednostavniji način, elektroničkim putem, podnesu zahtjev za izdavanje potvrda A1. Ovu e-Uslugu mogu koristiti postojeći i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu HZMO Lana.


 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi