Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Izmjena Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata

Vijesti

Izmjena Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata

Izmjena Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata

09.05.2022.
 
Vlada Republike Hrvatske na 117. sjednici održanoj 6. svibnja 2022. donijela je Odluku o izmjenama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.
Prema navedenoj Odluci izmijenjen je iznos najvišeg ukupnog mjesečnog mirovinskog primanja s 4.000 na 4.100 kuna iznad kojeg korisnici mirovine ne ostvaruju pravo na tzv. energetski dodatak te propisuju novi iznosi ukupnog mirovinskog primanja po razredima, uvećani u skladu s usklađivanjem mirovina.

 
Iznos ukupnog mirovinskog primanja   Iznos jednokratnog novčanog primanja
do 1600,00 kuna 1200,00 kuna
od 1600,01 do 2100,00 kuna 900,00 kuna
od 2100,01 do 3100,00 kuna 600,00 kuna
od 3100,01 do 4100,00 kuna 400,00 kuna
 
 

Jednokratno novčano primanje isplatit će se korisnicima mirovine, ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, zatečenima u isplati mirovine za mjesec ožujak 2022., ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj ne prelazi iznos od 4.100,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.
Korisnicima mirovine s inozemnim elementom (korisnici koji uz hrvatsku mirovinu primaju i dio mirovine iz inozemstva te koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu), kao i korisnicima kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku (koji ispunjavaju uvjete za isplatu) jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u srpnju 2022.
Podsjećamo da korisnici s inozemnim elementom moraju HZMO-u dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine do 30. lipnja 2022. Tiskanica se može predati osobno.
Dokazom o visini inozemne mirovine smatra se potvrda banke/izvadak bankovnog računa s vidljivom svotom inozemne mirovine za ožujak 2022. u netoiznosu ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2022. u netoiznosu. Korisnici hrvatske mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a ne primaju mirovinu iz inozemstva na Tiskanici ili online obrascu moraju označiti polje - Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.
 
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi