Poslovanje HZMO-a za vrijeme epidemije COVID-19
Preskočite na glavni sadržaj
Mirovinski informativni centri - na jednom mjestu građani mogu dobiti odgovore na sva pitanja o mirovini

Vijesti

Mirovinski informativni centri - na jednom mjestu građani mogu dobiti odgovore na sva pitanja o mirovini

Mirovinski informativni centri - na jednom mjestu građani mogu dobiti odgovore na sva pitanja o mirovini

30.03.2021.

Središnji registar osiguranika i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje osnovali su i opremili Mirovinske informativne centre u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, u sklopu projekta sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda vrijednog više od 54 milijuna kuna.
 
Svjesni složenosti mirovinskog sustava iz perspektive osiguranika, kao i njihove nedovoljne informiranosti o mogućnostima odabira i odlučivanja o vlastitoj mirovini, Središnji registar osiguranika (Regos) je s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i  Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u svibnju 2020. potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta pod nazivom Moja mirovina – Unapređenje usluga REGOS-a na tržištu rada“.
 
Projekt ukupne vrijednosti od 54,095 milijuna kuna uključuje i otvaranje Mirovinskih informativnih centara (MIC-eva) kojima je cilj približiti mirovinski sustav korisnicima i olakšati pristup svim potrebnim informacijama iz djelokruga REGOS-a i HZMO-a. MIC-evi su otvoreni u četiri najveća grada u Hrvatskoj, i to u:
  • Zagrebu, Gradišćanska 26
  • Splitu, Matoševa 3
  • Osijeku, J. J. Strossmayera 3  
  • Rijeci, Titov trg 8A.
 
U MIC-evima, koji će radnim danima biti otvoreni od 8 do 20 sati,  stručni i posebno educirani radnici iz dviju institucija pružat će građanima i poduzetnicima sve informacije o sustavu mirovinskog osiguranja.
 
Radnici u MIC-evima će na šalteru ili u prostoriji za unaprijed dogovorene konzultacije odgovarati na pitanja građana o izboru ili promjeni mirovinskog fonda, davat će informacije o primicima i uplaćenim doprinosima za mirovinska osiguranja, o prometu i stanju na osobnom računu, prijavama i odjavama na osiguranje, o statusu predmeta u HZMO-u, o ostvarivanju prava iz mirovinskog osiguranja i pravu na doplatak za djecu, o izboru mirovine, e-uslugama HZMO-a kao i informacije o zatvaranju osobnog računa i isplati sredstava zakonskim primateljima. Osim toga, građani će moći podnositi različite zahtjeve te će im se izdavati razne potvrde u papirnatom obliku.
 
Također, u MIC-evima i poduzetnici mogu dobiti osnovne informacije o obračunu i plaćanju doprinosa za mirovinsko osiguranje,  stručnu pomoć vezano uz  rješavanje nepovezanih uplata doprinosa za mirovinska osiguranja i nepovezanih uplata II. stupa evidentiranih na privremenom računu te im se mogu izdati različiti dokumenti u papirnom ili elektroničkom obliku. Dodatno, moći će dobiti informacije o prijavama i odjavama kao i promjenama u osiguranju te obvezama poduzetnika vezano uz mirovinsko osiguranje.
 
Otvaranjem Mirovinskih informativnih centara osiguranicima koji tek kreću u svoju karijeru, onima pred odlazak u mirovinu, ali i poduzetnicima, omogućeno je da na jednom mjestu u vrlo kratkom vremenu dobiju sve potrebne informacije. Cilj nam je svakako da naši osiguranici svjesno odlučuju o svojoj mirovini, vode računa o fondovima u kojima se njihova sredstva akumuliraju i u konačnici utječu na visinu mirovine koja ih čeka po završetku radnog vijeka“, istaknula je ravnateljica REGOS-a Iskra Primorac.
 
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje važan je partner u projektu Moja mirovina s obzirom na to da je nadležan za provedbu obveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti, tzv. I. stupa.

 „Iznimno nam je drago da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje sudjeluje kao partner u projektu Moja mirovina, posebice u osnivanju MIC-eva, gdje će i naši radnici pomoći građanima da na licu mjesta dobiju sve relevantne informacije vezano uz ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu, kako bi u konačnici mogli donijeti ispravne i informirane odluke koje mogu rezultirati boljim upravljanjem sredstvima za buduću mirovinu. Otvaranje MIC-eva ujedno je i prilika za podizanje svijesti o utjecaju naših odluka na vlastitu mirovinu kao i za poboljšanje razumijevanja složenog procesa iz mirovinskog osiguranja,“ izjavio je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar.
 
Mirovinski informativni centri postaju mjesta za informativno-edukativne aktivnosti kojima se REGOS i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje stavljaju u funkciju svojim osiguranicima kao glavni informatori za mirovinsku pismenost, važnu za planiranje financijske budućnosti građana.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi