Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Nova e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za poslodavce eMPP-1

Mediji

Nova e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za poslodavce eMPP-1

05.01.2021.

Jednostavnije poslovanje i brže ostvarivanje prava putem e-prijava o promjeni podataka o utvrđenom stažu osiguranja i osnovici  (eMPP-1)
 
Od danas, 5. siječnja 2021., dostupna je nova e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje eMPP-1 kojom je obveznicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama omogućeno  da elektroničkim putem uspostavljaju  prijave/promjene o utvrđenom stažu osiguranja i osnovici (obrazac eMPP-1) u svim postupcima prikupljanja nedostajućih podataka važnih za ostvarivanje prava na mirovinu. 
Nova e-usluga proširenje je postojeće usluge elektroničkog poslovanja HZMO-a za uspostavljanje e-prijava Lana, kojom se uspostavljaju e-prijave o početku, promjeni i prestanku poslovanja obveznika kao i e-prijave o početku, promjeni i prestanku osiguranja osiguranika
Nova e-usluga eMPP-1 od iznimne je važnosti za učinkovitije prikupljanje nedostajućih podataka o stažu i plaći, što izravno utječe na brže ostvarivanje prava na mirovinu svih budućih umirovljenika. Digitalizacijom tih podataka ostvarujemo jedan od ključnih poslovnih ciljeva HZMO-a, odnosno omogućujemo korisnicima brže i lakše ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja“, izjavio je ravnatelj Ivan Serdar.  
Uslugu mogu na jednostavan način koristiti postojeći i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu e-prijave Lana bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, a detaljne korisničke upute dostupne su na poveznici

Registracija se može obaviti na sljedeće načine:
• putem brze registracije, istovremeno s registracijom za  e-prijave ili samo za prijave eMPP-1
• podnošenjem e-pristupnog lista (s priloženom punomoći obveznika) ili
• naknadno putem aplikacije Lana kroz administratorske ovlasti (upravljanje ovlaštenjima).
 
Registracija se i dalje može obaviti na šalterima HZMO-a podnošenjem pristupnog lista s priloženom punomoći obveznika za uspostavu e-prijava i/ili  prijava o stažu i plaći. 
Uvođenjem nove elektroničke usluge eMPP-1 HZMO dodatno unapređuje svoje digitalno poslovanje i osigurava jedinstveni način digitalnog prikupljanja i obrade svih propisanih prijava za vođenje matične evidencije, pojednostavljuje i ubrzava postupak prikupljanja i obrade nedostajućih podataka o stažu i osnovici za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, osigurava jedinstvenu kontrolu, evidenciju  i arhiviranje svih vrsta  e-prijava u digitalnom obliku, smanjuje svoje administrativne troškove, troškove obveznicima i aktivno pridonosi Akcijskom planu za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2020. godinu u stvaranju jednostavnijeg i jeftinijeg poslovnog okruženja.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi