Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Nova e-usluga HZMO-a za poslodavce - eMPP-1

Vijesti

Ilustracija prikazuje prijenosno računalo s otvorenom internetskom stranicom, na radnom stolu. Logo HZMO-a i natpis

Nova e-usluga HZMO-a za poslodavce - eMPP-1

5.01.2021.

Jednostavnije poslovanje i brže ostvarivanje prava putem e-prijava o promjeni podataka o utvrđenom stažu osiguranja i osnovici  (eMPP-1)
 
Od 5. siječnja 2021. dostupna je nova e-usluga eMPP-1 Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kojom se obveznicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama omogućava da elektroničkim putem uspostavljaju  prijave/promjene o utvrđenom stažu osiguranja i osnovici (obrazac eMPP-1) u svim postupcima prikupljanja nedostajućih podataka važnih za ostvarivanje prava na mirovinu.
 
Novom e-uslugom proširena je postojeća usluga elektroničkog poslovanja HZMO-a za uspostavljanje e-prijava Lana, kojom se uspostavljaju e-prijave o početku, promjeni i prestanku poslovanja obveznika kao i e-prijave o početku, promjeni i prestanku osiguranja osiguranika.
 
Uslugu mogu na jednostavan način koristiti postojeći i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu e-prijave Lana bez potrebe dolaska na šalter HZMO-a, a detaljne korisničke upute dostupne su na poveznici.   
 
Registracija se može obaviti na sljedeće načine:
  • putem brze registracije, istovremeno s registracijom za  e-prijave ili samo za prijave eMPP-1
  • podnošenjem e-pristupnog lista (s priloženom punomoći obveznika) ili
  • naknadno putem aplikacije Lana kroz administratorske ovlasti (upravljanje ovlaštenjima).
 
Korisnici se mogu registrirati posebno za e-prijave (tiskanice/elektroničke prijave: M-1P/eM-1P Prijava o početku osiguranja; M-2P/eM-2P Prijava o prestanku osiguranja; M-3P/eM-3P Prijava o promjeni tijekom osiguranja; M-11P/eM-11P Prijava o početku poslovanja obveznika doprinosa; M-12P/eM-12P Prijava o prestanku poslovanja obveznika doprinosa; M-13P/eM-13P Prijava o promjeni podataka obveznika doprinosa; M-SEZ/eM-SEZ Prijava/promjena o preračunatom trajanju staža na sezonskim poslovima) i posebno za eMPP-1 ili zajedno za obje usluge.
 
Uspostavljanje elektroničkih prijava eMPP-1 omogućeno je ako je zahtjev za uspostavu prijava eMPP-1 korisniku dostavljen elektroničkim putem te će HZMO svim registriranim korisnicima zahtjev dostavljati elektroničkim putem. Također će na e-adresu dostaviti i obavijest o zahtjevu za uspostavu prijava eMPP-1 elektroničkim putem po kojoj je potrebno postupiti prijavom u e-uslugu Lana i uspostaviti tražene prijave eMPP-1.

Registracija se i nadalje može obaviti na šalterima HZMO-a podnošenjem pristupnog lista s priloženom punomoći obveznika za uspostavu e-prijava i/ili  prijava o stažu i plaći.

Uvođenjem nove elektroničke usluge eMPP-1 HZMO dodatno unapređuje svoje elektroničko poslovanje, osigurava jedinstveni način digitalnog prikupljanja i obrade svih propisanih prijava za vođenje matične evidencije, pojednostavljuje i ubrzava postupak prikupljanja i obrade nedostajućih podataka o stažu i osnovici za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, osigurava jedinstvenu kontrolu, evidenciju  i arhiviranje svih vrsta  e-prijava u digitalnom obliku, smanjuje svoje administrativne troškove, troškove obveznicima i aktivno pridonosi Akcijskom planu za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2020. godinu u stvaranju jednostavnijeg i jeftinijeg poslovnog okruženja.

Letak "Uspostavite prijavu o promjeni podataka o utvrđenom stažu osiguranja i osnovici (eMPP-1) elektroničkim putem"
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi