Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
O aktualnostima iz HZMO-a u radijskoj emisiji Treća dob

Vijesti

Ilustracija prikazuje ravnatelja HZMO-a Ivana Serdara i zamjenika ravnatelja Ivu Bulaju. Na ilustraciji je natpis Treća dob Hrvatski radio, prvi program

O aktualnostima iz HZMO-a u radijskoj emisiji Treća dob

O aktualnostima iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u današnjoj emisiji Hrvatskog radija „Treća dob“ govorili su ravnatelj Ivan Serdar i zamjenik ravnatelja Ivo Bulaja. Između ostalog, govorili su o organizaciji rada HZMO-a za vrijeme trajanja koronavirusa, najnovijem usklađivanju mirovina, produljenju roka propisanih mjera zastoja u provedbi ovrha, novim elektroničkim uslugama te o osnivanju HR MOD-a.

Ravnatelj Ivan Serdar naveo je da HZMO u radu sa strankama postupa u skladu s uputama Ministarstva uprave i Zavoda za javno zdravstvo kako bi se organizacija poslovnih procesa i dalje nesmetano odvijala. Podsjetio je slušatelje na mogućnost korištenja elektroničkih usluga HZMO-a u sustavu e-Građani, na slanje zahtjeva poštom te postavljanja upita putem infotelefona i web-obrasca.

“Gdje god je bilo moguće u prizemlju zgrada osigurali smo posebne prostorije za održavanje sastanaka s pravnim savjetnicima kako se rad Zavoda ne bi zaustavio”, kazao je Serdar te naglasio da unatoč svemu isplata mirovina nikad nije bila upitna.

Zamjenik ravnatelja Ivo Bulaja objasnio je da je omjer osiguranika i umirovljenika na 31. kolovoza ostao dobar unatoč krizi.

“Imamo 1.553.879 osiguranika te 1.243.722 umirovljenika, omjer iznosi 1:1,25, što se smatra dobrim. Prosječna mirovina ostvarena prema općim propisima iznosi 2.860 kuna. Mnogi korisnici koji su otišli u mirovinu 2020. imaju malo veći iznos prosječne mirovine, to je 2.952 kune. Imali smo i usklađivanje mirovina, kako nalaže Zakon o mirovinskom osiguranju, od 1,41 posto za svih 1,24 milijuna korisnika mirovina“, rekao je Ivo Bulaja te dodao kako je mirovinski sustav stabilan, a do većih mirovina došlo je zbog mirovinske reforme i veće svijesti građana o duljem ostanku u svijetu rada.

Na upit o razlozima nedavnog osnivanja Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva (HR MOD), koje će se baviti isplatom mirovina iz II. i III. mirovinskog stupa, Serdar je odgovorio:
“Osnivanje HR MOD-a omogućeno je mirovinskom reformom. Cilj je bio da se osiguranicima koji u trenutku ostvarivanja prava na mirovinu biraju između mirovine iz oba ili samo jednog stupa omogući dodatna širina izbora tko će mu isplaćivati II. stup. Trenutačno na tržištu postoji samo jedno mirovinsko osiguravajuće društvo. Ideja je da HR-MOD uvede dodatnu svježinu, kroz dodatne programe i veće mogućnosti izbora mirovine.”

Dodao je da je još rano govoriti o ponudama programa, ali i da bi prve isplate mogle biti već u prvom kvartalu 2021. godine.

Također se osvrnuo na dosad najveći projekt iz EU fondova - eHZMO. Projekt vrijedi više od 166 milijuna kuna, od toga se 85% financira iz Europskog socijalnog fonda.
“Najvažnije je spomenuti informatizaciju poslovnih procesa. To će ubrzati našu uslugu i smanjiti troškove. Projekt je predviđen da se vodi u četiri faze, trenutačno je odrađena prva faza, tj. postupak javne nabave. Vjerujem da ćemo zadržati dinamiku iako nam je situacija s Covidom malo prolongirala rokove”, kazao je Serdar.

Snimku emisije preslušajte ovdje  
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi