Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
O mogućnostima rada i korištenja mirovine u emisiji Studio 4

Vijesti

O mogućnostima rada i korištenja mirovine u emisiji Studio 4

O mogućnostima rada i korištenja mirovine u emisiji Studio 4

05.07.2022.

U današnjoj emisiji Studio 4, HRT 4, viša stručna suradnica specijalistica za mirovinsko osiguranje Višnja Matuzić govorila je o temi rada i korištenja mirovine.
Zakonom o mirovinskom osiguranju određene su mogućnosti rada korisnika mirovine  bez obustave mirovine do polovice punog radnog vremena, a za određene kategorije umirovljenika na puno radno vrijeme.
„Korisnici starosne mirovine, starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika, prijevremene starosne mirovine i obiteljske mirovine, ostvarene prema općem propisu, ne gube pravo na mirovinu, niti im se obustavlja isplata mirovine ako se zaposle i rade do polovice punog radnog vremena. Također, rad u mirovini je posebno reguliran za korisnike mirovina ostvarenih po posebnim propisima“.
Istaknula je da je na 31. svibnja 2022. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zabilježio 22 148 korisnika mirovine koji rade do polovice punog radnog vremena, najviše u djelatnosti trgovine na veliko i malo te u znanstvenim i stručnim djelatnostima.
Na upit o usporedbi rada u mirovini u Hrvatskoj i drugim državama članicama Europske unije, gđa Matuzić je istaknula da druge države imaju znatno dužu tradiciju rada u mirovini, a posljedično i veći postotak korisnika mirovine koji su u radnom odnosu. „U Hrvatskoj je rad za korisnike starosne mirovine određen Zakonom o mirovinskom osiguranju tek 2014. godine, a kasnijim izmjenama i dopunama Zakona proširivao se krug korisnika mirovine kojima se omogućuje rad bez obustave isplate mirovine“, rekla je Matuzić.
Uz višu stručnu suradnicu specijalisticu za mirovinsko osiguranje, Višnju Matuzić, gost emisije bio je Ante Perčin, predsjednik Udruga zaštitarske djelatnosti Hrvatske udruge poslodavaca, koji je podržao rad korisnika mirovine te naglasio da su umirovljenici jedna od kategorija koja može nadomjestiti trend nedostatka radnika.
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi