Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Obavijest korisnicima australskih mirovina vezana uz potvrde o životu (proof of life certificate)

Vijesti

Obavijest korisnicima australskih mirovina vezana uz potvrde o životu (proof of life certificate)

Obavijest korisnicima australskih mirovina vezana uz potvrde o životu (proof of life certificate)

03.02.2020.

Obavještavamo korisnike australskih mirovina koji su navršili 80 ili više godina života i koji borave izvan Australije najmanje dvije godine da su zbog izmjena australskog zakonodavstva dužni svake dvije godine popuniti i dostaviti potvrdu o životu (Proof of Life certificate).
Bez obzira na međunarodnu razmjenu podataka između Republike Hrvatske i Australije, korisnici australskih mirovina koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj obvezni su postupiti prema ovoj obavijesti.
Australsko Ministarstvo socijalne skrbi (Department of Human Services)  počelo je slati obavijesti australskim umirovljenicima koji žive u inozemstvu o obvezi dostave ovjerene potvrde o životu i tiskanicu potvrde o životu.
Korisnike australskih mirovina upućujemo da australske potvrde o životu koje će zaprimiti na kućne adrese ovjere kod ovlaštenih osoba za to - prema dopisu australskog Ministarstva socijalne skrbi (Department of Human Services), odnosno u Republici Hrvatskoj kod javnih bilježnika ili u Veleposlanstvu Australije u Zagrebu, na adresi Nova Ves 11, Centar Kaptol, 3. kat.
Iznimno, u navedenim slučajevima HZMO nije nadležan za ovjeru australskih potvrda o životu.
Osobama koje australskom Ministarstvu socijalne skrbi ne dostave popunjenu potvrdu o životu u roku od 13 tjedana od datuma navedenog u tiskanici potvrde obustavit će se isplata mirovine. Ako ne dostave popunjenu potvrdu i nakon isteka dodatnih 13 tjedana (ukupno 26 tjedana), mirovina će se prestati isplaćivati.
Umirovljenicima kojima je mirovina obustavljena ili kojima je prestala isplata mirovine ponovno se može uspostaviti isplata ako dostave popunjenu potvrdu o životu. 
Ako korisnici mirovina zbog nekog razloga ne mogu popuniti i ovjeriti potvrdu do navedenog datuma, upućujemo ih da se obavezno obrate australskom nositelju socijalnog osiguranja na tel. broj: +61 3 6222 3455, pon.-pet., od 8h do 17h prema australskom istočnom vremenu (tj. prema vremenu u Melbourneu/Sydneyju/Hobartu).
U slučaju da korisnik izgubi, pogrešno popuni potvrdu o životu ili mu je potvrda o životu potrebna iz nekog drugog razloga, molimo kontaktirati australskog nositelja socijalnog osiguranja na gore navedeni telefonski broj.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi