Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Obavijest o suspendiranju slanja potvrda o životu ili produljenju roka za dostavljanje ovjerenih potvrda o životu inozemnim ustanovama u Francuskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj

Vijesti

Obavijest o suspendiranju slanja potvrda o životu ili produljenju roka za dostavljanje ovjerenih potvrda o životu inozemnim ustanovama u Francuskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj

Obavijest o suspendiranju slanja potvrda o životu ili produljenju roka za dostavljanje ovjerenih potvrda o životu inozemnim ustanovama u Francuskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj

02.04.2020.

Zbog izvanredne situacije izazvane virusom SARS-coronavirus-2 pojedine države članice Europske unije obavijestile su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) o načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Republici Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja tiskanice potvrde o životu. 
 
Obavijest se odnosi na korisnike mirovina iz francuskog, nizozemskog i španjolskog osiguranja koji imaju boravište u Republici Hrvatskoj, kako slijedi.
 
Francuska
 
Od studenog 2019. korisnicima mirovina iz francuskog mirovinskog osiguranja koji imaju boravište izvan Francuske dostavlja se jedinstvena potvrda o životu za sve ustanove (osnovnog i dodatnog osiguranja) koju je potrebno, nakon ovjere, poslati poštom ili dostaviti elektroničkim putem. U uobičajenim okolnostima korisnici mirovina dostavljaju potvrdu u roku od 2 mjeseca. Zbog situacije uzrokovane virusom Covid-19, korisnici koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020. imaju dodatna 2 mjeseca da dostave potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovno isplaćivati. 
 
Nizozemska
 
Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank (SVB) trenutno ne šalje tiskanice/ potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo. Međutim, ističe se nekoliko bitnih informacija:
 
• za sada je privremeno, na razdoblje od otprilike 6 mjeseci, odgođeno slanje potvrda o životu. To znači da se slanje potvrda o životu, koje je bilo planirano za 14. travnja 2020., odgađa do 1. listopada 2020.
• odgoda slanja potvrda o životu bit će na snazi sve dok okolnosti na globalnoj razini ne omoguće korisnicima da od nadležnih tijela prime popunjene i ovjerene potvrde o životu.
• za potvrde o životu koje su već poslane, ali ne i primljene natrag, SVB će pomaknuti krajnji rok (u dopisima koji podsjećaju na rok) na 1. listopad 2020., do kojeg datuma će korisnici imati mogućnost da od nadležnih tijela pribave popunjenu potvrdu o životu.
• ako je isplata  mirovine ili davanja već obustavljena jer SVB još nije zaprimio ovjerenu potvrdu o životu, korisnici se mole da što prije kontaktiraju SVB. 
 
Upute korisnicima o modalitetima kontaktiranja SVB:
 
•  trenutno nije moguće telefonski kontaktirati SVB 
•  informacije su dostupne na web stranici https://www.svb.nl/nl/; pomoću klika na zastavicu koja se nalazi na vrhu zaslona odabire se odgovarajući jezik
informacije o potvrdama o životu mogu se naći i na web stranici www.svb.nl > AOW> pod rubrikom novosti; pomoću klika na zastavicu koja se nalazi na vrhu zaslona odabire se odgovarajući jezik.
 
 
Španjolska
 
Kraljevskim dekretom 8/2020 suspendiran je rok određen za dostavu ovjerene potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti. Za to vrijeme mirovine će se nastaviti redovno isplaćivati. Nakon prestanka izvanrednih okolnosti, odredit će se novi rok za dostavu potvrda o životu ali će se pritom također uzeti u obzir situacija u konkretnoj državi, odnosno jesu li i tamo na snazi restriktivne mjere zbog kojih nije moguće pribaviti ovjerenu potvrdu o životu od nadležnih tijela. U tom slučaju, moguće je odrediti dulji rok za njihovo slanje. S ciljem minimaliziranja slučajeva preplate davanja radi smrti korisnika potrebno je uložiti maksimalan napor da se smrt dojavi nadležnoj španjolskoj ustanovi na prikladan način u ovim uvjetima, telefonskim ili elektroničkim putem.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi