Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba – 1. listopada

Vijesti

Na ilustraciji se nalaze članovi Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Na dnu ilustracije je natpis Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba – 1. listopada, te logo HZMO-a.

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba – 1. listopada

01.10.2021.

Danas, 1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba, kako bi se podigla svijest javnosti o problemima s kojima se starije osobe svakodnevno susreću te dodatno ukazalo na izazove starenja stanovništva u 21. stoljeću.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održana je svečana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe na kojoj su članovima prezentirana najvažnija postignuća tijekom rada Vijeća.

Također, članovima je predstavljena mjera iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. u okviru unaprjeđenja sustava socijalne skrbi, odnosno poboljšanja zbrinjavanja i skrbi o starijim osobama te unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba kroz financiranje projekata iz EU fondova.

"Zajedničkim radom svih dionika u društvu doprinijet ćemo unapređenju dostojanstva umirovljenika i starijih osoba, osnažiti međusobnu toleranciju i solidarnost te potaknuti socijalnu uključenost ove populacije", istaknula je na svečanoj sjednici Vijeća državna tajnica Marija Pletikosa.

Prepoznajući važnost problema s kojima se umirovljenici i starije osobe svakodnevno susreću te bitnost u njihovom rješavanju, kroz kontinuirano djelovanje Nacionalnog vijeća koje je savjetodavno tijelo Vlade RH, nastali su vidljivi efekti i donesene su konkretne mjere.

Od početka 2021. godine hrvatskim državljanima starijim od 65 godina, (s prebivalištem u Republici Hrvatskoj od 20 godina prije podnošenja zahtjeva), koji nisu korisnici mirovine niti prava u sustavu socijalne skrbi, omogućeno je pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe. Time je osiguran prihod osobama za starost koje ga nisu bile u mogućnosti ostvariti na drugi način.

Također, od srpnja 2021. mirovine su porasle za gotovo 2,5 posto, dok je u proteklih pet godina mirovina porasla za 18 posto.

Nadalje, izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, proširen je krug umirovljenika koji mogu raditi uz isplatu mirovine te je omogućena isplata najniže mirovine u razdobljima zaposlenja. Time se i ovoj osjetljivoj kategoriji umirovljenika omogućio dodatni prihod i smanjen rizik od siromaštva, a omogućavanjem isplata najniže mirovine umirovljenicima zaposlenim do polovice radnog vremena podiže se donja razina prava iz mirovinskog osiguranja.

Pojavom pandemije korona virusa u 2020. godini i djelomičnim zatvaranjem gospodarstva, umirovljenici i starije osobe bile su suočene s neizvjesnošću. Isplatom jednokratnog novčanog primanja tzv. COVID dodatka, korisnicima mirovine željelo se pomoći pri ublažavanju posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 za što je do sada isplaćeno više od 463 milijuna kuna za više od 710 tisuća korisnika mirovina.

Također, Vlada RH je na sjednici održanoj 30. rujna 2021. prihvatila Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 kojom se produžuje rok za dostavu dokaza o korištenju inozemne mirovine do 30. studenoga 2021. čime se osigurava naknadna isplata COVID dodatka za umirovljenike s niskim prihodima.

Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog prosperitetnog društva koje cijeni njihov dosadašnji doprinos, kao i osobito dragocjeni potencijal prenošenja stečenih umijeća, vještina i radnog iskustva.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje svim umirovljenicima i starijim osobama čestita Međunarodni dan starijih osoba!
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi