Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Određivanje svote doplatka za djecu

Doplatak za djecu

Određivanje svote doplatka za djecu


Svota doplatka  za djecu određuje se ovisno o visini ostvarenoga ukupnog dohotka po članu kućanstva mjesečno (cenzusne grupe) na sljedeći način:
  • ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 16,33%  proračunske osnovice (543,14 kn), korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 9% proračunske osnovice po djetetu (299,34 kn)
  • ako ukupni  dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno iznosi između 16,34% i 33,66%  proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 7,5%  proračunske osnovice po djetetu (249,45 kn)
  • ako ukupni  dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno iznosi između 33,67% i 70% proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 6% proračunske osnovice po djetetu (199,56 kn).

Svote doplatka određene prema cenzusnim grupama povećavaju se za 25% za dijete bez oba roditelja odnosno za 15 % za dijete bez jednog roditelja ili ako su oba ili jedan roditelj:
  • nepoznat
  • nepoznatog prebivališta
  • potpuno nesposoban za samostalan život i rad ili
  • mu je oduzeta poslovna sposobnost.
Za dijete s oštećenjem funkcionalnih sposobnosti koje nije utvrđeno kao teži ili teški invaliditet, korisniku pripada doplatak za djecu u 25% većoj svoti od pripadajuće svote doplatka određene prema utvrđenom dohodovnom cenzusu.
 
Za dijete s težim ili teškim invaliditetom pravo na doplatak za djecu ostvaruje se neovisno o visini prihoda koji kućanstvo korisnika ostvaruje, a svota doplatka za djecu određuje se u visini od 25% od proračunske osnovice (831.50 kn).

Određivanje dodatka

Korisniku doplatka za djecu, uz utvrđenu svotu doplatka za djecu, pripada i dodatak u iznosu po 500,00 kn za treće i četvrto dijete. To znači da se uz određenu ukupnu svotu doplatka za djecu utvrđenu rješenjem korisniku dodaje 500,00 kn ako ostvaruje pravo na doplatak za troje djece, odnosno 1 000,00 kn  mjesečno ako ostvaruje pravo na doplatak za četvero i  više djece.

Napomena: Za korištenje aplikacije Kalkulator doplatka za djecu potrebno je pristupiti HZMO korisničkim stranicama prijavom u sustav e-Građani.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi