Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Određivanje svote doplatka za djecu

Doplatak za djecu

Određivanje svote doplatka za djecu


Svota doplatka  za djecu određuje se ovisno o visini ostvarenoga ukupnog dohotka po članu kućanstva mjesečno (cenzusne grupe) na sljedeći način:
  • ako ukupni dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno ne prelazi 16,33%  proračunske osnovice (72,09 eura), korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 9% proračunske osnovice po djetetu (39,73 eura)
  • ako ukupni  dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno iznosi između 16,34% i 33,66%  proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 7,5%  proračunske osnovice po djetetu (33,11 eura)
  • ako ukupni  dohodak po članu kućanstva korisnika mjesečno iznosi između 33,67% i 70% proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 6% proračunske osnovice po djetetu (26,49 eura).

Svote doplatka određene prema cenzusnim grupama povećavaju se za 25% za dijete bez oba roditelja odnosno za 15 % za dijete bez jednog roditelja ili ako su oba ili jedan roditelj:
  • nepoznat
  • nepoznatog prebivališta
  • potpuno nesposoban za samostalan život i rad ili
  • mu je oduzeta poslovna sposobnost.
Za dijete s oštećenjem funkcionalnih sposobnosti koje nije utvrđeno kao teži ili teški invaliditet, korisniku pripada doplatak za djecu u 25% većoj svoti od pripadajuće svote doplatka određene prema utvrđenom dohodovnom cenzusu.
 
Za dijete s težim ili teškim invaliditetom pravo na doplatak za djecu ostvaruje se neovisno o visini prihoda koji kućanstvo korisnika ostvaruje, a svota doplatka za djecu određuje se u visini od 25% od proračunske osnovice (110,36 eura).

Određivanje dodatka

Korisniku doplatka za djecu, uz utvrđenu svotu doplatka za djecu, pripada i dodatak za treće i četvrto dijete. To znači da se uz određenu ukupnu svotu doplatka za djecu utvrđenu rješenjem korisniku dodaje 66,36 eura ako ostvaruje pravo na doplatak za troje djece, odnosno 132,72 eura mjesečno ako ostvaruje pravo na doplatak za četvero i  više djece.

Napomena: Za korištenje aplikacije Kalkulator doplatka za djecu potrebno je pristupiti HZMO korisničkim stranicama prijavom u sustav e-Građani.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi