Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Održan Europski forum za osiguranje od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti

Vijesti

Održan Europski forum za osiguranje od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti

Održan Europski forum za osiguranje od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti

13. 6. 2024.

Od 4. do 6. lipnja 2024. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je Europski forum za osiguranje od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti (European forum of the insurance against accidents at work and occupational diseases)  u suorganizaciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Program Europskog foruma pod nazivom „Be fit for Digital Age!” obuhvatio je tematska predavanja i interaktivne rasprave vezano uz izazove i prilike koje donosi digitalna transformacija na području osiguranja od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti.
U sklopu jednogodišnjeg hrvatskog predsjedavanja Europskim forumom organizirani su sastanci stručnih  radnih  skupina  koje   su   aktivne  pri Europskom forumu, sastanak Plenarne skupštine te međunarodna konferencija  koja je okupila profesionalce, stručnjake  i  lidere  iz cijele Europe, kako bi se putem rasprava, razmjena mišljenja i iskustava predstavnika država članica postiglo poboljšanje u pogledu osiguranja od nesreća na radu i profesionalnih bolesti u europskim državama.
Trodnevno događanje započelo je sastancima radnih skupina na kojima su se razmatrale teme komunikacije, digitalizacije, zakonodavstva i profesionalnih bolesti. Drugi dan konferencije Europskog foruma, 5. lipnja, nastavio se prezentacijama i panel-diskusijama o digitalizaciji u zdravstvu, izazovima kibernetičke sigurnosti, digitalizaciji u sustavima socijalne sigurnosti i novim oblicima rada nastalim razvojem digitalnih tehnologija. Predavanje o transformativnoj moći umjetne inteligencije u zdravstvu održao je glavni predavač g. Artur Olesch, osnivač portala aboutDigitalHealth.com i glavni urednik časopisa ICT&Health International, a nakon njega je dr. Ulrike Bollmann (European Network Education and Training in Occupational Safety and Health - ENETOSH) izlagala o rizicima i potencijalima digitalizacije u obrazovanju.
O potencijalima i prednostima digitalnih usluga, izazovima kibernetičke sigurnosti, digitalizaciji u sustavima socijalne sigurnosti govorili su g. Robert Doucette iz SAD-a (International Association of Industrial Accident Boards and Commissions), dr. sc. Andraž Rangus iz Slovenije (Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije) i g. Per Winberg iz Švedske (Afa Försäkring).
Predavanje o novim oblicima rada nastalim razvojem digitalnih tehnologija održala je prof. dr. sc. Ivana Vukorepa (Pravni fakultet, Svučilište u Zagrebu, Katedra za radno i socijalno pravo).
U završnoj panel-diskusiji, na temu Dinamični svijet ekosustava umjetne inteligencije sudjelovali su stručnjaci iz područja umjetne inteligencije, prof. dr. sc. Marko Subašić (FER), dr. Anja Barešić (Institut Ruđer Bošković), Aco Momčilović (SIG IPMA) i prof. dr. sc. Strahinja Došen (Sveučilište AAlborg, Danska) koji je izlagao o napretku korištenja AI tehnologija u medicini, uključujući i razvoj pametnih bioničkih udova.
Konferencija je bila ključan događaj za razmjenu iskustava i znanja stručnjaka iz cijele Europe na kojoj su se otvorila nova pitanja i prilike za daljnji razvoj osiguranja od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti u digitalnom dobu.
Europski forum za osiguranje od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti (European forum of the insurance against accidents at work and occupational diseases) neovisna je europska asocijacija javnih i privatnih europskih ustanova koje djeluju na području osiguranja od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, s ciljem razmjene informacija te poticanja međusobne suradnje. Zahtjev HZMO-a za članstvo u Europskom forumu za osiguranje od  ozljeda na radu i profesionalnih bolesti odobrili su članovi Plenarne  skupštine te je HZMO formalno postao članom upisom u Knjigu članova i službenim potpisivanjem Statuta na Plenarnoj skupštini Europskog foruma održanoj u vrijeme predsjedanja Španjolske, 8. lipnja 2016. u Segoviji. Sljedeća, 33. konferencija Europskog foruma održat će se u lipnju 2025. godine u Luksemburgu. 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi