Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Podnošenje godišnje porezne prijave - obavijest korisnicima mirovina

Vijesti

Podnošenje godišnje porezne prijave - obavijest korisnicima mirovina

Podnošenje godišnje porezne prijave - obavijest korisnicima mirovina

22. 2. 2024.

Obavještavamo korisnike mirovina da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) na obavijestima o mirovinskim primanjima na mirovini za siječanj više ne iskazuje ukupno isplaćene primitke i obračunata javna davanja u skladu s Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 1/19) prema kojemu je Obrazac IP ukinut.
 
Umjesto navedenog obrasca, HZMO kao isplatitelj primitaka i naknada dostavlja mjesečno Poreznoj upravi podatke o isplaćenim primitcima i obračunatim javnim davanjima (dodatnom doprinosu za zdravstveno osiguranje obračunatom zaključno na mirovini za ožujak 2023., porezu na dohodak i prirezu obračunatom zaključno na mirovini za studeni 2023.) na obrascu JOPPD. S tog obrasca Porezna uprava za porezne obveznike preuzima podatke važne za oporezivanje u posebnom postupku utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, po službenoj dužnosti.

HZMO radi obračuna godišnjeg poreza na dohodak izdaje posebnu potvrdu na zahtjev poreznih obveznika koji su obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu.

Prema članku 48. Zakona o porezu na dohodak obvezni su podnijeti godišnju poreznu prijavu :
  1. porezni obveznici ako u poreznom razdoblju ostvare dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 29. ovoga Zakona i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti prema člancima 30. - 35. ovoga Zakona i/ili
  2. porezni obveznici - rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvare kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi.
Godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi i porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi