Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Podnošenje godišnje porezne prijave - obavijest korisnicima mirovina

Vijesti

Podnošenje godišnje porezne prijave - obavijest korisnicima mirovina

Podnošenje godišnje porezne prijave - obavijest korisnicima mirovina

22.02.2023.

Obavještavamo korisnike mirovina da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) na obavijestima o mirovinskim primanjima za siječanj 2023. ukinuo, odnosno više ne iskazuje ukupno isplaćene primitke, obračunati doprinos, predujam poreza i prireza na dohodak za 2022. godinu.
 
Obrazac IP  ukinut je Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika po porezu na dohodak (Narodne novine, broj 1/19).
 
Umjesto navedenog obrasca, HZMO kao isplatitelj primitaka i naknada dostavlja mjesečno Poreznoj upravi podatke o isplaćenim primitcima, obračunatom doprinosu, predujmu poreza i prireza na obrascu JOPPD. S tog obrasca  Porezna uprava za porezne obveznike preuzima podatke važne za oporezivanje u posebnom postupku utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, po službenoj dužnosti.
 
Stoga HZMO više ne iskazuje navedene podatke na obavijestima o mirovinama za siječanj 2023., niti se poreznim obveznicima izdaje posebna potvrda radi obračuna godišnjeg poreza na dohodak, osim na zahtjev za porezne obveznike iz članka 48. Zakona o porezu na dohodak koji su obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu, a to su:
 
1. porezni obveznici ako u poreznom razdoblju ostvare dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 29. ovoga Zakona i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti prema člancima 30. – 35. ovoga Zakona i/ili
2. porezni obveznici – rezidenti za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvare kao članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi.
 
Godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi i porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak.
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi