Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Podsjetnik na dostavu dokaza o visini inozemne mirovine do 31. svibnja radi isplate jednokratnog novčanog primanja

Vijesti

Podsjetnik na dostavu dokaza o visini inozemne mirovine do 31. svibnja radi isplate jednokratnog novčanog primanja

Podsjetnik na dostavu dokaza o visini inozemne mirovine do 31. svibnja radi isplate jednokratnog novčanog primanja

2. 5. 2024.

Podsjećamo korisnike mirovine s tzv. inozemnim elementom (korisnike hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva*, korisnike samo inozemne mirovine* te korisnike hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu), kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 880,00 eura, da radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostave dokaz o netoiznosu mirovine za veljaču 2024. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.
Dokaz može biti:
  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za veljaču 2024.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za veljaču 2024.
Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 31. svibnja 2024. Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici.
Korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu, na Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine ili online obrascu trebaju označiti polje - Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.
Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u R Hrvatskoj. Napominjemo da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (880,00 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u R Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u R Hrvatskoj.
JNP će biti isplaćen najkasnije u mjesecu lipnju 2024. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.
*države s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti (države EU-a, EGP-a i Švicarska Konfederacija)
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi