Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Prava za sve sezone: Europsko nadzorno tijelo za rad podržava pošten rad sezonskih radnika

Vijesti

Prava za sve sezone: Europsko nadzorno tijelo za rad podržava pošten rad sezonskih radnika

Prava za sve sezone: Europsko nadzorno tijelo za rad podržava pošten rad sezonskih radnika

16.06.2021.

Europsko nadzorno tijelo za rad (ELA) pokrenulo je kampanju podizanja svijesti  pod nazivom "Prava za sve sezone", kojom se skreće pažnja na potrebu promicanja poštenih i sigurnih uvjeta rada sezonskih radnika zaposlenih u državama EU. Kampanju provodi Europsko nadzorno tijelo za rad s Europskom komisijom, Europskom platformom za borbu protiv neprijavljenog rada, mrežom EURES, državama članicama EU i socijalnim partnerima, od lipnja do listopada 2021. godine.
Procjenjuje se da se svake godine otprilike 850 000 građana EU bavi sezonskim poslovima izvan svoje države podrijetla. Mobilni sezonski radnici imaju ista prava na poštene radne uvjete kada rade u drugoj državi EU, s istim radnim i socijalnim pravima kao i lokalni radnici. Međutim, s obzirom na privremenu prirodu njihova posla, mogu biti podložniji nesigurnim radnim i životnim uvjetima, prijevarama ili iskorištavanju. Pandemija bolesti Covid-19 pogoršala je uvjete sezonskih radnika te ih izložila povećanom zdravstvenom riziku.
Kako bi apostrofiralo ove izazove na terenu i zaštitilo poštene radne uvjete sezonskih radnika, Europsko nadzorno tijelo za rad zajedno s Europskom komisijom, državama članicama EU-a i socijalnim partnerima provodi Akcijski plan o sezonskim radnicima. Kao dio ove integrirane akcije, komunikacijska kampanja „Prava za sve sezone“ ima za cilj podizanje svijesti mobilnih sezonskih radnika i njihovih poslodavaca o njihovim pravima, obvezama i dostupnim savjetodavnim uslugama.
G. Cosmin Boiangiu, izvršni direktor Europskog nadzornog tijela za rad, rekao je: „ELA je stvorena kako bi podržala zemlje EU i socijalne partnere u osiguravanju da mobilni radnici i poslodavci imaju koristi od poštenih uvjeta prekograničnog rada. Sezonski radnici ključni su za važne sektore našeg gospodarstva i njihova je aktivnost osobito ranjiva pod utjecajem pandemije Covid-19. Sretni smo što smo počeli ispunjavati svoju misiju podržavajući ih. Države članice EU-a i socijalni partneri znaju da mogu računati na to da će ELA podići svijest o pravima i obvezama i podržati provedbu zakonodavstva EU-a i nacionalnog zakonodavstva. Pošten rad nije sezonski. "
Sastavni dio Akcijskog plana o sezonskim radnicima su i radionice koje ELA organizira s nacionalnim upravama i socijalnim partnerima, radi prikupljanja i razmjene prakse na temu širenja informacija, pružanja pomoći i dostupnih usluga sezonskim radnicima i poslodavcima. ELA je također spremna pružiti potporu prekograničnim koordiniranim i zajedničkim inspekcijama usmjerenima na sektore s izraženom sezonalnošću, razmjenjivati metode i prakse s nacionalnim inspekcijama rada te predlagati posjete za razmjenu osoblja širom država članica EU.
Kako biste saznali više o kampanji ili dobili informacije kao sezonski radnik ili poslodavac, posjetite web-stranicu www.ela.europa.eu/campaigns/rights-for-all-seasons.
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi