Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Predstavnici HZMO-a na stručnom seminaru o zakonskim izmjenama vezanim uz hrvatske branitelje u Daruvaru

Vijesti

Predstavnici HZMO-a na stručnom seminaru o zakonskim izmjenama vezanim uz hrvatske branitelje u Daruvaru

Predstavnici HZMO-a na stručnom seminaru o zakonskim izmjenama vezanim uz hrvatske branitelje u Daruvaru

15. 2. 2024. 

U Veteranskom centru Daruvar (kino dvorana Grada Daruvara), u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, 12. i 13. veljače 2024. održan je stručni seminar „Izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, zdravstveni programi i preventivne aktivnosti u cilju zaštite zdravlja i kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata“ radi upoznavanja stručne javnosti o najznačajnijim izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koje su stupile na snagu 1. siječnja 2024.
O mirovinskim pravima hrvatskih branitelja i pripadnika HVO na panelu  „Izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji“ govorio je zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja i pomoćnica ravnatelja za provedbu uredbi Europske unije i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju Antonija Krolo Vasilj.
Ivo Bulaja naglasio je kako je Zakonom o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju ukinuto smanjenje mirovina od 1. siječnja 2024. Pojasnio je kako korisnici mirovina po posebnim propisima kojima je u isplati limitirana svota mirovine od 464,53 eura te smanjenje te mirovine ne prelazi 5 %, ne podliježu određivanju nove svote mirovine. Svote mirovina tih korisnika određene su počevši od 1. siječnja 2024., budući da je Zakon o smanjenju prestao važiti s 31. prosinca 2023.
Na panelu je pojašnjeno koja prava proizlaze iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je stupio na snagu s 1. siječnja 2024., te istaknuto kako se ovim izmjenama korisnicima obiteljske mirovine koji su nastavili raditi do polovice punog radnog vremena uz izmijenjeni ugovor o radu ili se zaposle do polovice punog radnog vremena, isplata mirovine se ne obustavlja niti smanjuje.
Dodao je kako korisnici najniže starosne mirovine, starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika, prijevremene starosne mirovine ili obiteljske mirovine imaju pravo na najnižu mirovinu i u slučaju zaposlenja do polovice punog radnog vremena.
Predstavnici HZMO-a na panelu su ukratko podsjetili da je navedenim Zakonom omogućeno pripadnicima borbenog sektora HVO-a, državljanima RH, koji su pravomoćnim rješenjem nadležnog tijela u Bosni i Hercegovini stekli status ratnog vojnog invalida po osnovi bolesti ili ozljede od V. do X. skupine, ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, ako im nadležno tijelo vještačenja u RH utvrdi gubitak radne sposobnosti. Time je omogućeno ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu svim ratnim vojnim invalidima HVO-a po osnovi bolesti i ozljede, kojima se u postupku vještačenja u RH utvrdi gubitak radne sposobnosti.
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi