Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Proširen krug korisnika mirovine za isplatu jednokratnog novčanog primanja i na korisnike samo inozemnih mirovina s prebivalištem u RH

Vijesti

Proširen krug korisnika mirovine za isplatu jednokratnog novčanog primanja i na korisnike samo inozemnih mirovina s prebivalištem u RH

Proširen krug korisnika mirovine za isplatu jednokratnog novčanog primanja i na korisnike samo inozemnih mirovina s prebivalištem u RH

02.06.2023.

Kako bi se omogućila isplata jednokratnog novčanog primanja i korisnicima koji primaju mirovinu samo iz inozemstva, a do sada nisu imali pravo na isplatu jednokratnih novčanih primanja, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o dopunama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.
U skladu s navedenom Odlukom, JNP isplatit će se korisnicima mirovina ostvarenih samo u državama s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a kojima ukupno mirovinsko primanje iz inozemstva isplaćeno za mjesec travanj 2023. ne prelazi iznos od 610 eura i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljanju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.
Dodatni uvjet je da ovi korisnici imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.
Navedeni korisnici obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o iznosu mirovine za mjesec travanj 2023. kao i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj.
Dokaz može biti:
  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023.
Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 31. kolovoza 2023.
Dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti:
  • poštom na adresu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Središnja služba, A. Mihanovića 3, 10000 Zagreb ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na poveznici. Tiskanica u pdf formatu može se popuniti na kompjuteru te kao takva isprintati.
Napomena: Zbog automatske obrade dostavljenih tiskanica podatke treba popuniti tiskanim slovima ili na kompjuteru u za to namijenjena polja.
Također, dokaz će se moći dostaviti i putem online obrasca.
JNP će korisnicima samo inozemnih mirovina biti isplaćeno najkasnije u mjesecu listopadu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.
Prema Odluci Vlade RH o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života od 16. ožujka 2023., iznos JNP-a određuje se prema iznosu ukupnog mirovinskog primanja. Korisnicima kojima isplaćena mirovina iznosi:
  • do 260 eura isplatit će se JNP u iznosu od 160 eura
  • od 260,01 do 330 eura u iznosu od 120 eura
  • od 330,01 do 470 eura u iznosu od 80 eura te
  • od 470,01 do 610 eura u iznosu od 60 eura.
 
Jednokratno novčano primanje izuzeto je od ovrhe i ne podliježe oporezivanju.
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi