Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Putem portala Moja mirovina građanima omogućen izračun buduće mirovine

Vijesti

Putem portala Moja mirovina građanima omogućen izračun buduće mirovine

Putem portala Moja mirovina građanima omogućen izračun buduće mirovine

4. 3. 2024.

Na portalu mojamirovina.hr građanima je od danas omogućen pristup individualiziranim informacijama iz mirovinskog sustava u R Hrvatskoj, kao i projekcija buduće mirovine.
Anonimnim i slobodnim unosom traženih relevantnih podataka na stranici mojamirovina.hr putem anonimnog mirovinskog kalkulatora prikazuje se izračun projiciranog iznosa mirovinskih primanja iz mirovinskog osiguranja u R Hrvatskoj, a prijavom putem sustava e-Građani, uz unos propisanih vjerodajnica, omogućen je pristup personaliziranom mirovinskom kalkulatoru.
Osiguranicima je omogućen uvid u projekciju iznosa njihove mirovine na temelju podataka koji se za njih vode u sustavu mirovinskog osiguranja, kao i dodatne projekcije budućeg iznosa mirovine na temelju promjene parametara koji utječu na visinu mirovinskih primanja i to od prvog radnog odnosa.
Digitalna platforma implementirana je u sklopu projekta „MOJA MIROVINA - unapređenje usluga REGOS-a na tržištu rada“ ukupne vrijednosti 7.179.749,15 eura sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85 % koji su zajednički proveli REGOS i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), uz savjetodavnu potporu Svjetske banke. Projekcije iznosa u sklopu mirovinskog simulacijskog modela temelje se na pretpostavkama budućih kretanja, kao i na zakonodavnom okviru kojim se uređuje mirovinsko osiguranje u R Hrvatskoj.
Jednostavnim pristupom personaliziranom mirovinskom kalkulatoru putem sustava e-Građani prikazuju se tri simulacije iznosa buduće mirovine: A, B i C.
Simulacija A prikazuje do sada stečena mirovinska prava i stanje mirovinske štednje. Prikazan iznos mirovine predstavlja projekciju iznosa starosne mirovine na dan izračuna tj. ako od dana izračuna do ostvarivanja uvjeta za mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, korisnik više ne bi radio.
Simulacija B prikazuje projekciju iznosa buduće mirovine u slučaju da će buduće plaće osiguranika do umirovljenja biti na razini sadašnje plaće. To je projekcija iznosa starosne mirovine koju će korisnik ostvariti ako će od tog trenutka do odlaska u mirovinu zadržati svoj isti sadašnji status u mirovinskom osiguranju. Ako je korisnik u tom trenutku zaposlen, pretpostavlja da će nastaviti raditi uz isti broj radnih sati (puno ili nepuno radno vrijeme) i plaću na razini one koju ima u trenutku izračuna, a koja će se ubuduće povećavati po istoj stopi kao i prosječna plaća u Republici Hrvatskoj. Isto tako, ako korisnik u tom trenutku nije zaposlen, pretpostavlja se da neće raditi do umirovljenja.
Simulacija C omogućava unos podataka prema slobodnom odabiru korisnika, a prikazuje se očekivani iznos mirovine u izabranoj opciji umirovljenja i budućih kretanja plaća i drugih dohodaka. Ova simulacija korisnicima omogućava uvid u utjecaj koje promjene relevantnih podataka za vrijeme trajanja radnog vijeka, poput visine plaće i dobi umirovljenja, imaju na iznos buduće mirovine. Na taj način osiguranici mogu od prvog radnog odnosa predvidjeti koliki učinak odluka donesena za vrijeme radnog vijeka ima na iznos budućih mirovinskih primanja te tako pravovremenim odlukama utjecati na svoju financijsku budućnost i iznos svoje buduće mirovine.
Građani mogu osobno u jednom od četiri Mirovinska informativna centra u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku isprobati rad portala i informirati se o svojoj budućoj mirovini uz stručnu podršku zaposlenika HZMO-a i REGOS-a.
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi