Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Svečano otvorena obnovljena poslovna zgrada HZMO-a i HZZO-a u Osijeku

Vijesti

Svečano otvorena obnovljena poslovna zgrada HZMO-a i HZZO-a u Osijeku

Svečano otvorena obnovljena poslovna zgrada HZMO-a i HZZO-a u Osijeku

02.12.2022.

U petak 2. prosinca svečano je otvorena obnovljena poslovna zgrada Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u Osijeku, u Ulici kralja Zvonimira 1.
Preuređenje zgrade započelo je u srpnju 2019. godine, a završetkom Projekta energetske obnove poslovne zgrade u Osijeku povećat će se kvaliteta poslovanja obaju zavoda. Projekt se provodio u dvije faze – energetska obnova te klimatizacija i unutarnje uređenje zgrade. Ugovorena vrijednost radova prve faze iznosila je 7.648.872,08 kn (bez PDV-a), od toga je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno dodijeljeno 4.760.409,25 kn. Ugovorena vrijednost radova druge faze iznosila je 15.715.743,34 kn, opremanje zgrade namještajem 2.151.946,00 kn, a ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosila je 25.516.561,42 kn (bez PDV-a). Provedba ovog Projekta od iznimne je važnosti ne samo za HZMO, HZZO i njihove korisnike, nego i za Grad Osijek i za Županiju.
 
Na otvorenju poslovne zgrade govorili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar, a predstojnica Područne službe HZMO-a u Osijeku Biljana Tuševski, predstavila je projekt, dok je nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. dr. Đuro Hranić, blagoslovio prostorije.
Na svečanosti otvorenja nazočili su saborski zastupnici Silvano Hrelja i Goran Ivanović, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i predsjednica Upravnog vijeća HZMO-a Melita Čičak, glavna savjetnica ministra u Ministarstvu zdravstva Martina Bogut Barić, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, predsjednica Općinskog suda u Osijeku Zrinka Šeks-Poštić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić i drugi brojni uzvanici.

 
U okolnostima aktualne energetske krize ovaj Projekt može poslužiti kao primjer dobre prakse u postizanju energetske učinkovitosti i kao podsjetnik da i u kontekstu poslovanja korištenju energije moramo pristupati osobito savjesno te da racionalizacija potrošnje energetskih resursa posljedično dovodi do smanjenja troškova i optimizacije cjelokupnog poslovanja, rekao je ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar, te izrazio zadovoljstvo što je ovaj Projekt završen u godini u kojoj obilježavamo stoljeće mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj.
 
Ovakve investicije jedan su od načina kako poboljšati dostupnost te unaprijediti efikasnost i kvalitetu sigurne i pravodobne usluge obaju zavoda, rekao je ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić. Izrazio je zadovoljstvo povratkom HZZO-a u obnovljenu zgradu te zahvalio svim sudionicima u Projektu.
Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka izrazio je zadovoljstvo ovim i brojnim drugim ulaganjima u Osijeku te doprinosom vanjske obnove zgrade na vizuru Osijeka, kao i pozitivnog utjecaja obnove unutrašnjih prostora na kvalitetu boravka i usluge za građane Osijeka te opću dobrobit koju ovaj Projekt donosi gradu Osijeku.
 
Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić također se obratio nazočnima i čestitao je svima koji su Projekt provodili: Zgrada koja je vapila za obnovom obnovljena je, i to ne samo vizualno, već je obnovljena i energetski što će donijeti značajnu uštedu u vrijeme izrazito visokih cijena energenata.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak čestitala je svima na zajedničkom uspjehu, na strpljenju koje je bilo potrebno da se ovaj Projekt realizira, gđi Tuševski na volji, viziji i svemu što je napravila kako bi do ovog Projekta došlo. Čestitala je i svim korisnicima, svim stanovnicima Grada Osijeka i Županije koji ovdje dolaze po informacije i ovdje se susreću sa svima koji rade i koji im pružaju relevantne informacije, počevši od rođenja djeteta i na kraju do same mirovine.
 
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, uz čestitku svim Osječanima u povodu Dana Grada, ovom je prigodom zahvalio svima koji su pridonijeli da ovaj Projekt danas bude i otvoren, prvenstveno gđi Tuševski i gđi Vrkić, kao i ravnateljima g. Serdaru i g. Vukeliću, te svima koji su u tom Projektu sudjelovali. U svom govoru spomenuo je i Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju koje će biti u primjeni od 1. siječnja 2023. te naveo osnovne novine i benefite koje navedene izmjene donose.
 
Predstojnica Područne službe HZMO-a u Osijeku Biljana Tuševski u svom je govoru navela osnovne informacije vezane uz ovaj Projekt. Između ostalog, istaknula je da je prva faza obnove završena u svibnju 2020. kada je započela druga faza obnove, tj. funkcionalna obnova unutrašnjosti. Raduje me što će od danas korisnici naših usluga, a i svi zaposlenici imati bolje uvjete za rad, odnosno ostvarivanje svojih prava, izjavila je Tuševski. Na kraju svog govora, posebnu zahvalnost uputila je svim zaposlenicima koji su od srpnja 2019. godine na privremenoj lokaciji jednako savjesno i kvalitetno obavljali svoje poslove i pružali usluge korisnicima, radeći u otežanim uvjetima u vrijeme pandemije koronavirusne bolesti, ali su jednako kvalitetno i ažurno rješavali sve prispjele prijave/odjave iz sustava mirovinskog osiguranja, donosili rješenja o utvrđivanju prava iz mirovinskog osiguranja, doplatka za djecu i obavljali sve ostale poslove iz nadležnosti ove Područne službe.
 
U novim, moderno uređenim prostorijama građanima će na usluzi biti osam šaltera za prijave i odjave na mirovinsko osiguranje, zaprimanje zahtjeva te izdavanje potvrda iz djelokruga HZMO-a. Uz to, korisnicima usluga na raspolaganju će biti i odvojena prostorija za pravnog savjetnika za usluge koje zahtijevaju informiranje o ostvarivanju prava na mirovinu, doplatku za djecu i nacionalnu naknadu za starije osobe te informiranje o stanju u pojedinom predmetu, zatim izdavanje potvrda o korištenju mirovine/doplatka za djecu i statusu osiguranika.
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi