Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Upravno vijeće HZMO-a donijelo odluke o usklađivanju mirovina - Povećanje aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2020. za 1,41%

Vijesti

Upravno vijeće HZMO-a donijelo odluke o usklađivanju mirovina - Povećanje aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2020. za 1,41%

Upravno vijeće HZMO-a donijelo odluke o usklađivanju mirovina - Povećanje aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2020. za 1,41%

28.08.2020.
Na 44. sjednici, održanoj  28. kolovoza 2020., Upravno vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje donijelo je odluke o usklađivanju mirovina od 1. srpnja 2020.
Upravno vijeće HZMO-a je na temelju dobivenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena – za razdoblje I.-VI. 2020. u odnosu na razdoblje VII.-XII. 2019. donijelo Odluku o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2020. prema stopi usklađivanja koja iznosi 1,41%. Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja od 1. srpnja 2020. iznosi 69,42 kn.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine koja se primjenjuje 1. srpnja svake kalendarske godine određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne bruto plaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne bruto plaće.
Udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene (8,7%) manji je od 50%, što znači da se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (-0,2%) i 70% stope promjene prosječne plaće (2,1%) tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja 2020. godine iznosi 1,41%.
 
Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti, isplaćuju se u rujnu (mirovina za kolovoz) kad će se isplatiti i razlika za srpanj.
 
Također je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2020., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 69,42 kn te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2020. kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.590,01 kn.
 
Odluke Upravnog vijeća redovito se objavljuju na internetskim stranicama HZMO-a.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi