Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Dostava dokaza o visini inozemne mirovine od danas dostupna putem online obrasca

Vijesti

Dostava dokaza o visini inozemne mirovine od danas dostupna putem online obrasca

Dostava dokaza o visini inozemne mirovine od danas dostupna putem online obrasca

03.05.2021.

Od danas, 3. svibnja 2021., na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dostupan je, do 30. lipnja 2021., online obrazac putem kojeg je omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine, a radi isplate jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 (tzv. COVID-19 dodatak) korisnicima koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu.

Korisnici koji dio mirovine primaju iz inozemstva kao i korisnici kojima je uspostavljena isplata mirovine u Republici Hrvatskoj, a imaju element inozemnosti (priznanje prava na razmjerni dio mirovine, pravo na samostalnu mirovinu kao povoljniju primjenom uredbi EU/međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju ili navršen mirovinski staž u inozemstvu), obvezno trebaju popuniti online obrazac (koji je dostupan na poveznici do 30. lipnja 2021.) ili dostaviti popunjenu Tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. 
Podsjećamo, za isplatu COVID-19 dodatka, uz Tiskanicu za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje treba dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja. Dokaz može biti:
  • potvrda banke iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021.
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u netoiznosu.
Dokaz treba dostaviti HZMO-u u razdoblju od 3. svibnja 2021. do 30. lipnja 2021. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz popunjenu tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Korisnici koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu trebaju u tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu, te istu potpisati i dostaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje na opisani način.

Isplata COVID-19 dodataka korisnicima koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu predviđena je u srpnju 2021. i o tome će korisnici biti pravodobno informirani.

Tiskanica: Tiskanica za dostavu podataka o visini inozemne mirovine - za isplatu jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19

Česta pitanja i odgovori: COVID-19 dodatak
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi