Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Ravnatelj Ivan Serdar gostovao u emisiji Intervju tjedna u programu Laganini FM

Vijesti

Ravnatelj Ivan Serdar gostovao u emisiji Intervju tjedna u programu Laganini FM

Ravnatelj Ivan Serdar gostovao u emisiji Intervju tjedna u programu Laganini FM

8. 11. 2023.
 
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar gostovao je u srijedu 8. studenoga u programu Laganini FM-a, u emisiji Intervju tjedna, u kojoj je u povodu svog reimenovanja govorio o poslovanju Zavoda i izazovima u protekle četiri godine te o mirovinskom sustavu i njegovoj održivosti.
Ivan Serdar imenovan je ravnateljem Zavoda 2019. godine, a danas je započeo njegov drugi mandat. U intervjuu je izjavio da je u sustavu trenutačno otprilike 1 226 000 korisnika mirovine, a godišnje ih je 50 do 55 tisuća novih. Time uz zakonske intervencije, rashodi Zavoda dosežu iznos od približno 7 milijardi eura. Rekao je da vjeruje kako trenutačni odnos broja korisnika i osiguranika od 1 : 1,37, koji je najpozitivniji u protekle četiri godine, i briga države osiguravaju neupitnost dostatnosti proračuna za pokrivanje mirovinskih davanja. Objasnio je da se trostupni mirovinski sustav temelji na generacijskoj solidarnosti, a otprilike 60 % mirovina financira se iz samih doprinosa osiguranika. Istaknuo je važnost financijske pismenosti te je pritom spomenuo treći mirovinski stup koji, uz prinose fonda, država stimulira državnim poticajnim sredstvima te on zato predstavlja vrlo atraktivan alternativni oblik štednje.
Ovu godinu navodi kao možda najizazovniju za poslovanje Zavoda s obzirom na izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2023., koji po prvi put u povijesti mirovinskog osiguranja omogućuje jednoj osobi korištenje dviju mirovina, osobnu i dio obiteljske mirovine nakon preminulog bračnog i izvanbračnog druga, čime su za prosječno 101 euro povećane mirovine za približno 90 tisuća korisnika koji su trenutačno u isplati. Uz to, Zavod je do sada isplatio šest paketa pomoći u ukupnom iznosu od više od 400 milijardi eura, kojima Vlada RH nastoji ublažiti porast troškova života. U listopadu je Zavod jednokratno novčano primanje (JNP) isplatio četiri puta sukladno odlukama Vlade RH, a Serdar je podsjetio korisnike s inozemnim elementom da do kraja studenoga dostave dokaz o iznosu inozemne mirovine kako bi im se JNP isplatio u prosincu ove godine. Dotaknuo se i usklađivanja mirovina od približno 14 % u ovoj godini te Izmjenama Zakona o doprinosima i Zakona o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskim osiguranju kojima su značajno povećana mirovinska primanja.
Najavio je i sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u studenome na kojoj će se govoriti o svemu što se može očekivati u sljedećoj godini, a uz ostalo, nada se nastavku dobre suradnje i međusobnog uvažavanja s Nacionalnim vijećem i umirovljeničkim udrugama. Zavod očekuje nastavak provedbe projekata predviđenih NPOO-om u vrijednosti 17 milijuna eura, a to su digitalizacija arhive HZMO-a te projekt eHZMO kojim se nastoji postići brža i kvalitetnija usluga Zavoda prema korisnicima. Upravo su informatizacija i digitalizacija Zavoda ono na čemu će biti fokus u sljedećem razdoblju, uz brojne zakonske izmjene koje se očekuju od 1. siječnja 2024., od kojih je jedna i izmjena i dopuna Zakona o doplatku za djecu kojima bi se udvostručio broj korisnika prava na doplatak za djecu.
Intervju možete poslušati na You Tube kanalu na linku.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi