Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Staž i prijave na osiguranje

O HZMO-u

Staž i prijave na osiguranje

Kako mogu doći do potvrde o radnom stažu radi prijave na natječaj za posao?

U svrhu prijave na natječaj za posao potrebno je dostaviti elektronički zapis o radnom pravnom statusu (ERPS) / e-radnu knjižicu.

Traženu potvrdu možete preuzeti putem sustava e-građani i e-usluga HZMO  https://erps.mirovinsko.hr/ESOWebSite_Private/  ili u papirnatom obliku, osobno, na šalteru HZMO.
 
U elektroničkom zapisu o  Vašem radno pravnom statusu(ERPS)/e-radnoj knjižici, vidljivi su svi vaši prijavno-odjavni podaci evidentirani u bazama podataka HZMO-a, dakle sva razdoblja u kojima ste bili u obveznom osiguranju. Izdavanje navedenog zapisa možete zatražiti jedanput dnevno, a dobivenu potvrdu možete ispisati u potrebnom broju primjeraka. Tako izdana potvrda ima istu pravnu snagu kao i potvrda izdana na šalteru HZMO-a.
Roditelj sam djeteta koje uskoro navršava godinu dana života. Kako mogu upisati radni staž za tu godinu obavljanja roditeljske dužnosti i koja je dokumentacija potrebna?
 
Zahtjev za upis staža za djecu podnosi se  područnoj službi/uredu HZMO-a osobno ili poštom, a  uz zahtjev treba priložiti:
  • presliku rodnog lista djeteta
  • presliku domovnice djeteta
  • presliku prijave prebivališta MUP-a za majku i dijete
  • M-1P tiskanicu
  • M-2P tiskanicu
Radni odnos mi je završio prije mjesec dana i trenutno sam nezaposlen i prijavljen Zavodu za zapošljavanje. S obzirom na to da ne bih htio imati prekid u osiguranju, na koji način mogu sam uplaćivati doprinose za mirovinsko osiguranje? Koja dokumentacija mi je potrebna?

Možete se osigurati na produženo osiguranje; zahtjev podnesite s tiskanicama M-1P i M-11P (kupuju se u Narodnim novinama ili knjižari) koje je potrebno dostaviti (osobno ili poštom) HZMO-u. 

Nakon prijave na osiguranje, od Porezne uprave primit ćete rješenje o visini obaveznih doprinosa za uplatu.

Radi odjave s osiguranja, HZMO-u treba dostaviti tiskanice  M-2P i M-12P.
Zašto u elektroničkom zapisu radnopravnog statusa nije vidljivo trajanje staža u razdoblju kada sam obavljala samostalnu djelatnost, iako sam uredno uplaćivala doprinose?

Na elektroničkom zapisu/potvrdi o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ne prikazuje se trajanje staža osiguranja za razdoblja osiguranja ostvarena kao samostalni obveznik doprinosa, kao što je i navedeno u napomeni na zapisu. 

Zahtjev za utvrđivanje staža osiguranja za samostalnog obveznika doprinosa nakon prestanka osiguranja možete podnijeti na temelju kojeg će Vam se izdati posebna potvrda s iskazanim trajanjem staža osiguranja za samostalnog obveznika doprinosa. Zahtjev možete podnijeti  područnoj službi/uredu HZMO-a.
Poštovani, jučer sam dobila rješenje o otvaranju obrta. Budući da sam već zaposlena, zanima me trebam li HZMO-a donijeti obrasce M-1P i M-11P ili je postupak drugačiji jer sam već zaposlena?
 
Osiguranici koji obavljaju obrt kao registriranu samostalnu djelatnost, a u istom su razdoblju osigurani na mirovinsko osiguranje na osnovi radnog odnosa ili po nekoj drugoj osnovi ne uspostavljaju prijavu o početku poslovanja obveznika (M-11P), kao ni prijavu o početku i prestanku osiguranja (M-1P i M-2P).
Paušalni sam obrtnik te bih se trebala zaposliti na novom radnom mjestu. Obrt ne bih zatvarala, već ostavila aktivnim. Je li problem paušalni obrt za posao kod novog poslodavca? Moram li se odjavljivati/prijavljivati na mirovinsko osiguranje ili to ide automatizmom? Upoznata sam sa slučajevima gdje su osobe u radnom odnosu otvorile obrt i nemaju poteškoća.

Najprije se morate prijaviti na osiguranje, a naknadno se odjaviti iz osiguranja kao obrtnik. Obrt ostaje aktivan,a u osiguranje prijavljuje Vas poslodavac. U slučaju ako prekinete radni odnos, morate se ponovno osigurati kao obrtnik.
Prema podacima u elektroničkom zapisu o radnopravnom statusu (e- radnoj knjižici) prijašnji me poslodavac prijavio na radno vrijeme od 7 sati, iako sam radila 8 sati. Je li potrebna promjena tog podatka?

Za sve osiguranike koji su zasnovali radni odnos prije 1. srpnja 2001., prema tada važećim propisima puno radno vrijeme bilo je propisano na najviše 42 sata tjedno, a radni tjedan računao se sa 6 radnih dana, dnevno radno vrijeme bilo je 7 sati.

Od 1. srpnja 2001. puno radn vrijeme ne smije biti duže od 40 sati tjedno, a radni tjedan računa se s 5 radnih dana te je dnevno puno radno vrijeme osiguranika promijenjeno  na 8 sati.

Promjena podataka za sve osiguranike prijavljene prema prijašnjim propisima nije se provodila, već se ti osiguranici i dalje vode kao osiguranici prijavljeni na puno radno vrijeme. S obzirom na navedeno, za sada nema potrebe za korekciju podataka.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi