Održani stručni razgovori predstavnika Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine s područja mirovinskog osiguranja

Stručni razgovori tijela za vezu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine s područja mirovinskog osiguranja održani su u Bijeljini, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, 14. i 15. svibnja 2019.
Hrvatsku delegaciju vodio je pomoćnik ravnatelja za provedbu uredbi Europske unije i  međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje Dražen Mršić, a delegaciju Bosne i Hercegovine pomoćnik direktora za ostvarivanje prava  u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Brano Simanić  i pomoćnica direktora za provedbu osiguranja u Federalnom zavodu za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje Gordana Vojvodić. 
Predstavnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje informirali su bosanskohercegovačke predstavnike tijela za vezu o posljednjoj mirovinskoj reformi i izmjenama na području obveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti u Republici Hrvatskoj. Razmijenjeni su statistički podaci o postupcima ponovnog određivanja mirovina prema članku 43. Ugovora o socijalnom osiguranju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te su raspravljena određena sporna pitanja u primjeni navedenoga Ugovora.
Na inicijativu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje raspravljeno je i postupanje Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje pri odlučivanju o zahtjevima za starosnu mirovinu, koji su u Republici Hrvatskoj, u skladu s člankom 37. Zakona o mirovinskom osiguranju, podneseni jedan mjesec prije prestanka osiguranja, a s obzirom na to da se u takvim slučajevima podnositelji zahtjeva iz Republike Hrvatske susreću s problemima u ostvarivanju prava na mirovinu za razdoblja osiguranja navršena u Bosni i Hercegovini.