Zagreb, 14. travnja 2003. U Rijeci je od 11. do 13. travnja 2003. održan peti medijski seminar o mirovinskoj reformi

Peti medijski seminar o mirovinskoj reformi pod nazivom 'Novi mirovinski sustav - situacija i pogled unaprijed' organizirali su  CARANA Corporation i World Learning u ime Ministarstva rada i socijalne skrbi, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (HAGENA) i Središnjeg registra osiguranika (REGOS) uz pokroviteljstvo  USAID.

U seminaru je učestvovalo i 30-ak novinara iz gotovo svih hrvatskih medija.

Seminar je započeo uvodnim izlaganjem ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića koji je istaknuo da je mirovinska reforma  jedna od najvećih i najopsežnijih reformi u Hrvatskoj. Vidović je uvodno naglasio kako se radi o izuzetno uspješnoj reformi i nastavio: «Izvjesno je da je novi mirovinski sustav profunkcionirao. U reformi je sudjelovalo  938.310 učesnika, a na račune sedam mirovinskih fondova uplaćeno je  oko dvije milijarde kuna .

 

ministar Davorko Vidović, pomoćnica ministra Ružica Terze, ravnatelj Zavoda Srećko Vuković i Aleksandra Biškupec-Šević


Izbjegnute su greške drugih tranzicijskih zemalja, osnovan je  REGOS kao centralizirano mjesto za prijavu i vođenje jedinstvene evidencije. Važno je naglasiti kako je, prema evidenciji REGOSA tijekom 2002. na račune osiguranika uplaćeno ukupno 1,97 milijardi kuna od čega je 1,94 milijuna odnosno 98,4 % odmah proslijeđeno.

Moramo nastaviti s edukacijom građana, nastaviti komunikaciju svih povezanih institucija, pratiti tijek reforme, a po potrebi i mijenjati zakonodavstvo, kako bi mirovinska reforma odgovorila uspješno na sve izazove koji još pred nama stoje», zaključio je Vidović.

U ime Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prezentaciju sustava generacijske solidarnosti održao je Srećko Vuković ravnatelj HZMO-a. Naglasio je: «Predstavnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sudjeluju u radu stručnih tijela u mirovinskoj reformi, ali i u sklopu projekata reforme i sustava socijalne skrbi kako bismo pridonijeli poboljšanju standarda današnjih umirovljenika. Taj je standard vrlo nizak, jasno je da će se teško povećati bez gospodarskog rasta.

S. Vuković naglasio je pozitivne trendove u mirovinskom osiguranju generacijske solidarnosti koji su se desili od početka provođenje mirovinske reforme.

Poboljšana je naplata doprinosa za mirovinsko osiguranje. U siječnju 2003. naplaćeno je 1,05 milijardi kuna doprinosa, a u prosincu 1,4 milijarde. U HZMO-u također očekujemo porast prihoda od doprinosa, jer raste broj osiguranika i to ponajviše zbog uvođenja obveze plaćanja doprinosa i na honorare, rekao je Vuković.

Vuković je također istaknuo da će HZMO zadržati stabilnost rokova isplate mirovina, te još jednom podržao zahtjev umirovljenika da se promijeni način izračuna troškova života.

Zavod je također prisutnim predstavnicima institucija i okupljenim novinarima predstavio nulti broj mjesečnika «Statističke informacije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje», koje su prije svega namijenjene javnosti, medijima, struci te svim ostalima zainteresiranima korisnicima koji se u svom radu mogu koristiti ovim podacima, rekla je urednica mjesečnika Barbara Krešić te pozvala sve prisutne svojim primjedbama pridonesu kvaliteti prikazanih podataka.

 

U nastavku seminara održane su rasprave o Zakonu o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, postignućima i nastavku mirovinske reforme te percepciji javnosti o provođenju mirovinske reforme.