Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Inozemni doplatak za djecu

O HZMO-u

Inozemni doplatak za djecu

Imam kćer od četiri godine. Suprug je zaposlen u Njemačkoj, a ja sam s kćeri i dalje u Hrvatskoj, gdje sam zaposlena. Ovdje nikad nisam ni pokušavala ostvariti pravo na doplatak za djecu jer imamo previsoka primanja. Suprug je podnio zahtjev u Njemačkoj i dobio je njihovo rješenje u kojem piše da je iznos umanjen za 40 eura i da primamo doplatak u Hrvatskoj. Možete li mi objasniti što trebamo napraviti kako bi primali puni iznos?

Radi primanja pripadajućeg iznosa doplatka za djecu nije potrebno priložiti potvrdu, već treba podnijeti zahtjev u primarno nadležnoj državi  prema Uredbi EU. Ako Vi i dijete živite u R Hrvatskoj gdje ste i zaposleni, a suprug  je zaposlen u SR Njemačkoj, R Hrvatska je primarno nadležna država, a SR Njemačka sekundarno nadležna država.
 
Bez obzira na to što prema Vašim prihodima nećete ostvariti pravo na doplatak za djecu u R Hrvatskoj, da biste primali pripadajući iznos doplatka morate podnijeti zahtjev i u R Hrvatskoj jer tek nakon odluke primarno nadležne države, sekundarno nadležna država isplaćuje pripadajući iznos doplatka.
Nalazim se u Njemačkoj, poslao sam papire za doplatak za djecu koja se nalaze u Hrvatskoj. Majka djece i ja nismo vjenčani, i više nismo zajedno, a djeca žive s njom. Moj zahtjev je odbijen. Kako će moja djeca ostvariti pravo na doplatak iz Njemačke?
 
Ako Vi i majka djece više niste u bračnoj/izvanbračnoj zajednici i nemate istu adresu u R Hrvatskoj kao majka djece i djeca, to je razlog zašto Vam pravo nije priznato. Podnositelj zahtjeva za doplatak za djecu iz SR Njemačke treba biti roditelj (osoba) koji živi s djecom u zajedničkom kućanstvu.

Majka djece treba podnijeti novi zahtjev na svoje ime kako bi Vaša djeca primala doplatak.
Moj bivši suprug zaposlen je u Njemačkoj, ali ne znam naziv njegovog poslodavca. Poslala sam zahtjev za dječji doplatak i Familienkassa me traži potvrdu njegovog poslodavca. Na žalost, on mi odbija dati tu potvrdu. Na koji način moje dijete može dobiti doplatak  za djecu iz Njemačke ako bivši suprug ne želi surađivati?

U svakom slučaju morate odgovoriti na traženje njemačke institucije kako Vam ne bi istekli rokovi. S obzirom na to da ne raspolažete traženim podacima, dopisom u kojem ćete objasniti svoju obiteljsku situaciju obratite se Familienkassi s molbom da oni zatraže podatke izravno od Vašeg bivšeg supruga ili od nadležnih institucija.
Radim kao njegovateljica u Austriji i podnijela sam zahtjev za dječji doplatak. Moj suprug je zaposlen u Hrvatskoj i prema vašoj uputi podnijeli smo zahtjev za doplatak za djecu i u Hrvatskoj kako bismo dobili rješenje za ovu godinu. Poslali ste zaključak u kojem me tražite da vam dostavim neto prihod iz Austrije za prošlu godinu. S obzirom na to da radim kao njegovateljica i ne plaćam porez u Austriji nemam nikakvu potvrdu o svom godišnjem neto prihodu već samo potvrdu obitelji o plaćenim honorarima. Kako da vam prikažem koliko je moj prihod?

S obzirom na to da Vam poslodavac isplaćuje mjesečni iznos honorara u obliku potvrde, a Vi ste kao obrtnik obvezni uplaćivati doprinose u Austriji, potrebno je dostaviti preslike svih prošlogodišnjih potvrda poslodavca o mjesečnim isplatama i potvrdu SVA Austrija o ukupno uplaćenim doprinosima.

Također, napominjemo da je svaka fizička osoba koja živi u R Hrvatskoj, a ostvari dohodak od rada iz inozemstva, dužna o tome obavijestiti Poreznu upravu i upisati se u Registar poreznih obveznika. Na temelju isplaćenih honorara treba obračunati i platiti poreze i doprinose. Visina, način i obuhvat oporezivanja ovise o vrsti ugovora i državi u kojoj je ostvaren prihod. Porezna obveza ovisi i o tome postoji li s državom u kojoj je ostvaren prihod ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi